Норвежкото правителство предложи да се подобри надзора на фонда за

...
Норвежкото правителство предложи да се подобри надзора на фонда за
Коментари Харесай

Държавният фонд на Норвегия вече е 2 пъти по-голям от икономиката й

Норвежкото държавно управление предложи да се усъвършенства надзора на фонда за държавни вложения, откакто той към този момент е над 2 пъти по-голям от размера на стопанската система на страната.

По концепция на държавното управление ще бъде основан нов комитет по паричната политика в централната банка, тъй че общият директорски съвет да може да се концентрира повече върху надзора над фонда, написа Bloomberg.

Кабинетът се оказа от преместването на фонда с капитал от 1 трилион $ отвън централната банка, което беше предложено от експертна комисия по-рано тази година, на фона на загрижеността за възходящата му трудност и величина.

" Запазването на ръководството на фонда в Norges Bank допуска, че Банката ще продължи да има необятни и комплицирани отговорности. Трябва да подсигуряваме, че управническите структури са добре приспособени към тези отговорности ", уточни финансовият министър Сив Йенсен в изказване.

Гигантският фонд, основан от нефтеното благосъстояние на Норвегия, влага по целия свят и има към 1.4% от международните акции. Нарастващите му размери значат, че той способства с все по-голям дял в бюджета на Норвегия, а ръководството му става все по-важно за поддържането на великодушната обществена система на страната.

Фондът се мъчеше да реализира задачите за възвръщаемост през последните години, откакто лихвените проценти се намалиха до рекордно ниски равнища. Той стартира да влага в недвижими парцели, увеличавайки финансовите наличия до 70% от портфейла си и натрупвайки активи на разрастващите се пазари.

Правителството предложи шефът на централната банка да бъде ръководител както на новия комитет по паричната политика, по този начин и управителния съвет на Norges Bank.

Двамата заместник-управители също резервират постовете си, като единият ще дава отговор за суверенния фонд, а другият ще се занимава главно с типичните действия на централната банка. Те ще бъдат членове както на паричния комитет, по този начин и на борда. Комитетът би трябвало да бъде формиран от петима членове, а управителния съвет - от 9.

" Предвид своята по-фокусирана роля, външните членове на борда могат в по-голяма степен, в сравнение с през днешния ден, да бъдат определени въз основа на техния опит в области като ръководство на риска, ръководство на активи и виновни капиталови практики ", съобщи държавното управление. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР