Норвежкият суверенен фонд, управляващ активи за 1 трилион долара и

...
Норвежкият суверенен фонд, управляващ активи за 1 трилион долара и
Коментари Харесай

Най-големият суверенен фонд в света се отказва от инвестициите си в петрол и газ

Норвежкият върховен фонд, ръководещ активи за 1 трилион $ и натрупал огромна част от тях с помощта на търговията с нефт и природен газ, желае да се дистанцира от енергийния бранш.

" Норвегия, която разчита на петрола и природния газ за една пета от стопанската система си, ще бъде по-малко подвластна от цените на черното злато, в случай че фондът не влага в промишлеността ", разяснява централната банка, която държи капиталовата компания.

Това решение бележи втората сериозна стъпка на най-големия фонд в света в поддръжка на битката с климатичните промени, откакто преди време от управлението му оповестиха, че повече няма да влагат средства в акции на компании, добиващи въглища. Сега това ще се случи и с тези в петролния и газов бранш.

 Защо най-богатите скандинавци към този момент не обичат петрола?
Защо най-богатите скандинавци към този момент не обичат петрола?

Добивът в страната е понижен рекордно през последните години

С смяната фондът ще би трябвало да търси покупател на скъпи бумаги на стойност от 40 милиарда $ на интернационалните колоси, като Exxon Mobil и Royal Dutch Shell.

Сега следва по решението да се произнесе финансовото министерство в Норвегия, а съответните дейности няма да дойдат преди есента на 2018 година.

Въпреки че от фондът показват, че този проект не е основан на някакви прогнози и упования, свързани с цените на петрола в бъдеще, има огромна възможност той да окаже напън върху огромните играчи на пазара. Това ще пристигна в миг, в който те изпитват съществени усложнения на фона на все по-сериозното наличие на възобновимата сила.

 Защо Норвегия желае нечистия въздух на другите страни?
Защо Норвегия желае нечистия въздух на другите страни?

И какво ще прави с него
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР