Норвежкият суверенен фонд, който е на стойност 1,1 трилиона долара,

...
Норвежкият суверенен фонд, който е на стойност 1,1 трилиона долара,
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд се отказва от нови инвестиции в петрол и газ

Норвежкият върховен фонд, който е на стойност 1,1 трилиона $, се отхвърля от вложения в компании, които се занимават с изследване и рандеман на нефт и газ, с цел да се отбрани от дългогодишен спад на цените на " черното злато ", заяви норвежкото министерство на финансите, представено от Ройтерс.

Тази мярка отчасти ще отдалечи най-големия в света върховен фонд от петрола и газа. Решението е по самодейност на централната банка, която в началото искаше фондът да излезе от всички петролни производители, с цел да се отбрани страната от спада на цените на петрола.

Фондът ще продължи да има дялове в рафинерии и други петролни преработвателни компании.

По-ранно решение за опазване на вложенията в така наречен интегрирани петролни компании, в това число огромните Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) и ЕксънМобил (ExxonMobil), остава в действие и не е наранено от последните промени.

Норвегия е вторият по величина производител на нефт в Европа след Русия. Норвежкият върховен фонд влага в задгранични акции, облигации и парцели.

По-рано тази година Народното събрание на Норвегия утвърди проект за понижаване на броя на петролните компании в портфолиото на фонда, само че държавното управление трябваше да реши какъв тъкмо да бъде обсегът, напомня Българска телеграфна агенция.

Решението за отчасти излизане от петролния бранш визира 95 компании, в които фондът държи общо вложения на стойност 54 милиарда норвежки крони (5,92 милиарда долара) към средата на септември, посочи министерството в изказване.

Сумата е надалеч под 37 милиарда $, които централната банка предложи да бъдат орязани, когато направи първичното си предложение през 2017 година за излизане от всички петролни компании, в това число най-големите международни петролни колоси.

Правителството се опълчи на цялостното излизане от петролния бранш, изтъквайки, че огромните петролни компании разполагат с благоприятни условия да преминат към възобновима сила.

Правителството не показва имената на фирмите, от които фондът ще излезе след най-новото решение.

Процесът по излизането от фирмите ще бъде еволюционен, показва министерството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР