Норвежкият отбор е големият победител от олимпийските игри в Пьонгчанг.

...
Норвежкият отбор е големият победител от олимпийските игри в Пьонгчанг.
Коментари Харесай

Норвегия спечели класирането по медали за първи път от 2002 година

Норвежкият тим е огромният победител от олимпийските игри в Пьонгчанг. Представителите на Скандинавия завоюваха 39 оценки, от които 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови. Те приключиха с идентичен брой трофеи с Германия, само че поради по-големия си брой на медали (39 против 31) са победител в неофициалното класиране.

Успехът е първи в тази категория за Норвегия от 2002 година, когато в Солт Лейк сити страната завоюва 13 златни и общо 25 медала. В Торино през 2006 година норвежците се провалиха тотално, взимайки единствено две трофеи, а във Ванкувър бяха четвърти с девет златни медала, надалеч зад домакините.

Преди четири години в Сочи Норвегия завоюва 11 златни медала и беше надалеч зад Русия, след поредицата от санкции на руснаци за приложимост на допинг, за малко норвежците бяха отпред в тази категория, само че след решението на Спортния трибунал за възобновяване на някои резултати и двете народи имат по 11 тили. Русия обаче завоюва общо с три медала повече – 29 против 26.

В Пьонгчанг Норвегия завоюва злато в шест разнообразни спорта: алпийски ски, биатлон, ски тичане, свободен жанр ски, ски скокове и бързо пързаляне с кънки. Над всички бяха ски бегачите, които донесоха половината от купите и завоюваха общо 14 медала.

Биатлонистите не оправдаха огромните упования със единствено един златен орден на Йоханес Тингес Бьо в самостоятелния старт на 20 километра, а мъжката и смесената щафети стигнаха единствено до среброто.

В алпийските ски норвежците съблюдаваха традицията да печелят най-малко един златен орден от 1992 година насам.

В последния ден от игрите борбата сред Норвегия и Германия беше доста оспорвана, като двете народи стартираха с еднакъв брой от 13 златни медала. Германците обаче имаха участници на два финала – в четворката бобслей и хокей на лед.

 Четворката на Германия в бобслея не позволи изненада и завоюва златните медали.
© Reuters

Четворката на Германия в бобслея не позволи изненада и завоюва златните медали.

Квартетът Франческо Фридрих, Мартин Гроткоп, Канди Бауер и Торстен Маргис оправда упованията и сграбчи златото в бобслея, а триумфът беше цялостен след сребро за втория отбор на германците.

В епичния край от мъжката стратегия в хокея на лед Бундестима беше покрай триумфа над руснаците, само че в продължението Кирил Капризов прекърши немската фантазия, носейки купата след " неочаквана гибел ".

Все отново в края на спортната стратегия основна се оказа купата на Марит Бьорген в всеобщия старт на 30 километра в ски бягането, която донесе първото място на Норвегия.

 Топ 15 в класирането по медали.
Топ 15 в класирането по медали.

На трето място в класирането по медали остана тимът на Канада с 11 златни, осем сребърни и 10 бронзови оценки. Четвърти са американците с девет златни, осем сребърни и шест бронзови медала. За Щатите това е най-слабото показване на зимни олимпийски игри от 20 години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (265)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР