Норвежкият орган за ядрена безопасност регистрира малки количества радиоактивен йод

...
Норвежкият орган за ядрена безопасност регистрира малки количества радиоактивен йод
Коментари Харесай

Норвегия регистрира радиоактивен йод на границата си с Русия

Норвежкият орган за нуклеарна сигурност записва дребни количества радиоактивен йод във въздуха в Северна Норвегия, дни след детонацията по време на тест на ракетен мотор, оповестява " Ройтерс ".

Норвежката работа DSA съобщи, че е разкрила радиоактивния йод в своята въздушна филтърна станция в Сванховд, която е до съветската граница. На това място, река разделя двете страни.

Пробите са събрани в интервала 9-12 август, до момента в който случаят в региона на Архангелск в северна Русия стана на 8 август.

" В момента не е допустимо да се дефинира дали е обвързвано с произшествието в Архангелск предходната седмица. DSA продължава по-често взимане на проби и разбори ", добавя службата.

Подобни радиационни измервания не са необикновени в Норвегия, защото нейните станции за наблюдаване откриват радиоактивен йод към шест до осем пъти годишно, а източникът нормално е незнаен.

Руската държавна метеорологична работа заяви във вторник, че равнищата на радиация в град Северодвинск се повишили до 16 пъти предишния четвъртък, до момента в който медици, лекуващи жертви на произшествието, са изпратени в Москва за медицински обзор. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР