Норвежкият орган за ядрена безопасност отчете малки количества радиоактивен йод,

...
Норвежкият орган за ядрена безопасност отчете малки количества радиоактивен йод,
Коментари Харесай

Норвегия отчете радиоактивен йод по границата с Русия

Норвежкият орган за нуклеарна сигурност регистрира дребни количества радиоактивен йод, открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след детонацията по време на тест на ракетен мотор в Русия. Това съобщи Reuters, представена от организация " Фокус ".
Руската държавна нуклеарна организация " Росатом " съобщи в събота, че петимата починали при гърмежа са били нейни чиновници, а при повредата са били употребявани " изотопни източници на сила ", като не се прецизират повече детайлности.
Норвежката работа за радиационна и нуклеарна сигурност съобщи, че е разкрила радиоактивния йод в своята въздушна филтърна станция в Сванховд, която е до съветската граница. Пробите са събрани в интервала 9-12 август, до момента в който случаят в региона на Архангелск в Северна Русия е станал на 8 август.
„ В момента не е допустимо да се дефинира дали последното разкриване на йод е обвързвано с произшествието в Архангелск предходната седмица. Службата продължава да прави по-често взимане на проби и разбор “, се споделя в изказването.
Подобни радиационни измервания не са необикновени в Норвегия, защото нейните станции за наблюдаване откриват радиоактивен йод към шест до осем пъти годишно, а източникът нормално е незнаен.
Руската държавна метеорологична работа съобщи във вторник, че равнищата на радиация в град Северодвинск са били увеличени до 16 пъти предишния четвъртък, до момента в който медици, които лекуваха потърпевшите при случая, бяха изпратени в Москва за медицински обзор.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР