Норвежкият министър на риболова Пер Сандберг днес беше принуден да

...
Норвежкият министър на риболова Пер Сандберг днес беше принуден да
Коментари Харесай

Норвежки министър подаде оставка след частно посещение в Иран

Норвежкият министър на риболова Пер Сандберг през днешния ден беше заставен да подаде оставка, защото " нарушил разпоредбите за сигурност при частно посещаване " в Иран с някогашна кралица на хубостта от ирански генезис, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

През юли 58-годишният Сандберг, втори по сан в антиимигрантската дясна Партия на напредъка, посетил Иран дружно с новата си 28-годишна другарка, без да уведоми авансово премиерската канцелария. Освен това носел със себе си длъжностен мобилен телефон.

Норвежките служби за сигурност постоянно цитират Иран като една от най-активните страни в региона на шпионажа, наред с Китай и Русия.

Сандберг ще бъде сменен в държавното управление от своя съпартиец Харалд Том Несвик, заяви премиерската канцелария.

Случаят се разяснява от норвежките медии от две седмици и провокира рецензии както от опозицията, по този начин и вътре в Партията на напредъка.

Подложен на напън, Сандберг се извини, само че това наподобява не беше задоволително. В добавка беше открито, че той е нарушил протокола за сигурност и различен път - при посещаване в Китай през май, когато отново носел служебния телефон със себе си.

Случаят е изключително лют за медиите заради новата другарка на Сандберг. Бахарех Летнес, някогашна кралица на хубостта, а през днешния ден - бизнес дама, е с 30 години по-млада от някогашния министър. Молбата й за леговище в Норвегия е била отхвърлена три пъти, а самата Летнес била експулсирана преди най-сетне да й бъде издадено позволение за престояване на съображение, че в Иран я заплашва брак по насила.

Партията на Прогреса поддържа прецизната имиграционна политика и упорства за бързо експулсиране на отхвърлени претенденти за леговище и най-сурово отношение към чужденци, които се връщат в родината си, откакто са им били издадени персонални документи в Норвегия.

Службите на вътрешното разузнаване проверяват Бахарех Летнес, която отхвърля да има какво и да било връзка с иранския режим.

Освен оставката от министерския пост, Сандберг се е отдръпнал и от поста на заместник-председател на партията, заяви политическата групировка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР