Норвежкият масов убиец Андерш Брейвик е сменил името си и

...
Норвежкият масов убиец Андерш Брейвик е сменил името си и
Коментари Харесай

Андерш Брейвик смени името си и съди Норвегия в Страсбург

Норвежкият всеобщ палач Андерш Брейвик е сменил името си и е подал тъжба пред Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ).

Брайвик, който излежава 21-годишна присъда за убийството на 77 души при терористична офанзива през 2011 година в родината си, е неудовлетворен от изискванията, при които е подложен в пандиза Това сподели през днешния ден неговият юрист Ойстейн Сторвик, представен от организация " Асошиейтед прес ".

В началото на този месец норвежкият Върховен съд отсъди, че норвежките управляващи не са нарушили човешките му права, изолирайки го в пандиза. Сега крайнодесният екстремист употребява правото си да се обърне към съда в Страсбург. Той счита, че е държан в " несъразмерна изолираност, и че тази изолираност трае прекомерно дълго време ", сподели юристът му, представен от " Ройтерс ". Агенцията прецизира, че Брейвик разполага с тристайно затворническо помещение.

Наскоро Брейвик смени името си на Фьотолф Хансен. Макар че семейството е постоянно срещана в Норвегия, Фьотолф е извънредно рядко име. Адвокатът му отхвърли да разяснява аргументите, въпреки да удостовери смяната.

През 2011 година Брейвик умъртви 8 души с кола-бомба, избухнала в Осло, а по-късно разстреля 69 младежи, които бяха на летен лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

В началото на делата си против норвежката страна, отбраната му съобщи, че той се усеща уединен и депресиран, тъй като има достъп само до надзиратели, лекари и различен личен състав. Единственият му клиент бе майка му, която съумял да прегърне за малко, преди тя да почине от рак през 2013 година

Делото провокира както гневни мнения, по този начин и иронични забележки измежду норвежците, поради недоволствата на Брейвик от това, че му сервирали студено кафе и приготвена в микровълнова фурна храна, което съгласно него е " по-ужасно от симулираното давене " (метод за изтезание - бел.ред).

Брейвик, който е и студент по политология, разполага с личен компютър, само че не и с достъп до интернет, като за задачите на образованието му в университета в Осло получава нужните материали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР