Норвежкият изследователски кораб Seabed Constructor пристига този уикенд в нова

...
Норвежкият изследователски кораб Seabed Constructor пристига този уикенд в нова
Коментари Харесай

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370

Норвежкият проучвателен транспортен съд Seabed Constructor идва този уикенд в нова – разширена зона, за търсене на самолета на Малайзийските авиолинии MH370, който изчезна безследно на 8 март 2014 година с 239 души на борда си на път от Куала Лумпур към Пекин, съобщи АП.
Търсенето на боинга бе публично прекъснато тъкмо преди една година, откакто напъните на редица страни не дадоха резултат.

 15-100

Миналата седмица обаче държавното управление на Малайзия подписа контракт с американската компания “Оушън Инфинити ”, в чието портфолио влиза “подводно разузнаване ”. За тази цел компанията е наела профилирания кораб, като срокът на задачата й е 90 дни. Куала Лумпур изрази подготвеност да заплати на “Оушън Инфинити ” до 70 милиона $, в случай че успее да откри корпуса или черните кутии на МН370 в границите на 3-те месеца.

Транспортният министър Лиоу Тионг Лай съобщи, че вероятността за намиране на парчета в новата зона от 25 000 кв. км – колкото щата Върмонт, е 85 %. Сделката е с уговорка, която категорично показва, че основаната в Тексас компания няма да получи никакво заплащане, в случай че не успее да реализира никакъв триумф. Според изискванията на контракта заплащането е и според на зоната, в която вероятно бъде намерено нещо. Правителството ще заплати на “Оушън Инфинити ” 20 млн. $ за претърсени 5000 кв. км, $30 млн. – за 15 000 кв. км и $70 млн., в случай че останките от самолета или черните кутии бъдат открити оттатък заложените 25 000 кв. км.

Изпълнителният шеф на компанията Оливър Плънкет посочи, че Seabed Constructor разполага с 8 подводни апарата, които се ръководят отдалечено. Дроновете са снабдени с високотехнологични камери, сонари и датчици, които ще създадат бързо карта на океанското дъно. Той добави, че апаратите могат да покриват повърхност от 1200 кв. км дневно и в границите на месец да покрият въпросните 25 000 кв. км.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР