Норвежкият институт за ядрена безопасност анализира малки количества радиоактивен йод,

...
Норвежкият институт за ядрена безопасност анализира малки количества радиоактивен йод,
Коментари Харесай

Норвегия засече радиоактивен йод на границата си с Русия

Норвежкият институт за нуклеарна сигурност проучва дребни количества радиоактивен йод, открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след смъртоносна детонация по време на тест на ракетния мотор над границата си с Русия.

Руската държавна нуклеарна организация "Росатом " съобщи в събота, че петимата убити при гърмежа са били нейни чиновници, а при повредата са били свързани "изотопни източници на сила ", като не се прецизират повече детайлности.

Норвежката работа за радиационна и нуклеарна сигурност DSA съобщи, че е разкрила радиоактивния йод на своята въздушна филтърна станция в Сванховд, която е до съветската граница. Река разделя двете страни.

Пробите са събрани в интервала 9-12 август, до момента в който случаят в региона на Архангелск в северна Русия е станал на 8 август, се споделя в известието.

В момента не е допустимо да се дефинира дали последното разкриване на йод е обвързвано с произшествието в Архангелск предходната седмица. DSA продължава по-често взимане на проби и разбор, споделиха от DSA.

Подобни радиационни измервания не са необикновени в Норвегия, защото нейните станции за наблюдаване откриват радиоактивен йод към шест до осем пъти годишно, а източникът нормално е незнаен.

Руската държавна метеорологична работа съобщи във вторник, че равнищата на радиация в град Северодвинск са стигнали до над 16 пъти над естественото предишния четвъртък, до момента в който медици, които лекуваха жертви на злополуката, бяха изпратени в Москва за медицински обзор, съобщи организация ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР