Норвежкият държавен фонд е притежавал рекордно количество фирмени книжа в

...
Норвежкият държавен фонд е притежавал рекордно количество фирмени книжа в
Коментари Харесай

Петролният фонд на Норвегия трупа акции

Норвежкият държавен фонд е имал рекордно количество фирмени бумаги в края на юни - обезпокоителен сигнал, че още веднъж влага в този тип активи. Ръководството на сдружението разгласи на 21 август, че 69.3% от портфейла му е в акции против 66.3% в края на 2018-а. Фондът, който има приблизително по 1.4% дял във всяка записана на борсата компания в света, е увеличавал вложенията си във фирмени бумаги и през 1998-а, и през 2007-а, директно преди пазарните сривове.

Норвежките политици разискват на всеки десетина години в какво количество акции би трябвало да влага гигантската държавна конструкция, чиито активи се правят оценка на 1 трлн. щ. $. Парламентът на страната реши през предходната година да увеличи каузи на фирмените бумаги от 60 на 70 %.

Заместник - основният изпълнителен шеф на фонда - Тронд Гранде, изясни, че пазарните придвижвания през последните месеци са нараснали автоматизирано вложенията в акции над към този момент направените покупки през четвъртото тримесечие на 2018-а. Възвръщаемостта на тези вложения е била 3% през второто тримесечие против 3.1% от инструментите с закрепен приход и 0.8% от недвижими парцели. Водещите от позиция на доходността инвестиции на сдружението във фирмени бумаги са в "Майкрософт ", в "Нестле " и във "Фейсбук ". Най-слабите във финансов аспект вложения са в акции на "Алфабет ", "Дойче Вохнен " и "Интел ".

Ръководството на фонда, което от дълго време следи скептично спада на доходността на държавните облигации разгласи, че сега има дългови бумаги с негативни пазарни лихви за 600 милиарда норв. крони (67 милиарда щ. долара). Мениджърите му акцентират, че предназначението на портфейла от облигации е да "изглажда флуктуациите (в другите активи на дружеството) и да обезпечава ликвидност ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР