Норвежки апелативен съд отхвърли днес опит на природозащитни организации да

...
Норвежки апелативен съд отхвърли днес опит на природозащитни организации да
Коментари Харесай

Норвежки съд отхвърли опит на „Грийнпийс“ да блокира петролните проучвания в Арктика

Норвежки апелативен съд отхвърли през днешния ден опит на природозащитни организации да блокират решение на държавното управление, позволяващо петролни сондажи в нови региони на Арктика, съобщи ДПА.

Ищците, измежду които са „ Грийнпийс “ и норвежката природозащитна група „ Природа и юноша ”, изгубиха делото и на по-ниска правосъдна инстанция в районния съд на Осло през 2018 година.

Според тях, давайки нови лицензи за геоложки изследвания в Баренцово море, държавното управление е нарушило член на конституцията, гарантиращ правото на здравословна и жизнеспособна околна среда, предава Българска телеграфна агенция.

Решението на апелативния съд в Осло е взето с единогласие. Институцията е съгласна с районния съд на Осло, че решението за концесиите не нарушава член 112 на конституцията.

В същото време апелативният съд е склонен с ищците, че членът от конституцията също по този начин се отнася до излъчванията парникови газове от горенето на петрола и газа след експорт от Норвегия.

Съдът показва обаче, че „ не е сигурен дали ще бъдат открити рентабилни залежи и дали решението ще докара до излъчвания ". В допълнение могат да се чакат нови оценки по отношение на възможни решения за създаване на нови петролни и газови залежи.

Норвежкото поделение на „ Грийнпийс “обяви, че ще апелира пред Върховия съд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР