Норвежката служба за закрила на детето посочва, че прави всичко

...
Норвежката служба за закрила на детето посочва, че прави всичко
Коментари Харесай

Социалната служба в Норвегия: Правим всичко възможно децата да бъдат поставени в най-добрата среда

Норвежката работа за протекция на детето показва, че прави всичко допустимо, във всеки случай на отнети деца, те да бъдат сложени в най-хубавата среда. По думите на Кристин Стейнрем от Директората за децата, младежите и фамилията, братя и сестри не се разделят, само че когато са повече деца е мъчно да се откри дом за тях.

В поредност следствия репортерът на bTV Мария Цънцарова споделя за случаите на отнети от родителите си деца, за които службата преценя, че са в риск. Тя се срещна с Кристин Стейнрем.

Когато става дума за братя и сестри те биват изпращани в едно и също семейство или институция. Но когато са две, три или повече деца, е мъчно да се откри дом, където да бъдат изпратени всички дружно. Проблемът с намиране на място за огромни групи деца, които са братя и сестри може да бъде огромен. Често те са имали съществени проблеми в фамилията и се нуждаят от изключителни грижи и е мъчно да се откри дом, в който всички дружно да получат такива грижи, признават от службата. От настояват, че правели всичко допустимо, с цел да не насят контузии на децата при такива раздели. Доста мъгляво и общо дават отговор и на въпроса по какъв начин отделят деца от смесени бракове и късат връзките с едната част от фамилиите им.
" Винаги се взимат поради тези обстановки, като да вземем за пример се преценя въз основата на културата, на езика, на религията, на други фактори, които би трябвало да бъдат взети под внимание. Както Норвегия, по този начин и България към този момент са членове на Хагската спогодба от 1996 година, което допуска и опцията за слагане на деца в приемни фамилии в други страни ", твърди Стейнрем.

До момента от Агенцията отказваха да разясняват случаите, поради контракт за конфиденциалност. Нашето посолство в Осло няма информация какъв брой български фамилии са наранени от този проблем, защото институциите не дават такива данни, а сигналите би трябвало да бъдат подадени персонално от засегнатите.

Статистиката сочи, че в 75 на 100 от случаите се лишават деца на фамилии с майка, която е от Норвегия. Държавите от Източна Европа са чак след страните от Азия и Африка. 4 на 100 от случаите са на взети деца на фамилии от Източна Европа. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР