Норвежката популистка десница напусна днес десноцентристкото коалиционно правителство в Осло,

...
Норвежката популистка десница напусна днес десноцентристкото коалиционно правителство в Осло,
Коментари Харесай

Репатрирането на предполагаема терористка от Сирия накара новержката десница да напусне кабинета

Норвежката популистка десница напусна през днешния ден десноцентристкото съдружно държавно управление в Осло, с цел да стачкува против репатрирането от Сирия на джихадистка брачна половинка, на което антиимигрантската групировка се опълчва, предадоха международните организации.

Оттеглянето на Партията на напредъка лишава дясното държавно управление от парламентарно болшинство, само че няма да докара до рухването на обединението, водена от Консервативната партия " Хьойре " на министър-председателката Ерна Солберг.
 
Norway’s PM loses her majority coalition after her main ally quit the government in a dispute over repatriating a Norwegian woman who’d fought for Islamic State
— Bloomberg (@business)

" Чашата преля ", съобщи на конференция председателката на Партията на напредъка Сив Йенсен , която е министър на финансите. Тази стъпка беше подхваната след репатрирането по филантропични аргументи на 29-годишна жена, обвързвана с организацията " Ислямска страна " и на двете й деца, едното от които е тежко болно.

Партията на напредъка не се опълчи на връщането на децата, а единствено на това на майката. Но трите други партии, влизащи в държавната коалиция, не се съобразиха с възраженията й и по изключение одобриха връщането на тримата членове на фамилията. Основанието им беше, че това е единственото допустимо решение за избавяне на болното 5-годишно момче.
 
Norway's government collapses over decision to allow ISIS bride to return to the country from Syria with her children
— Daily Mail Online (@MailOnline)

" Винаги сме заявявали, че сме подготвени да бъдат репатрирани почтени деца, само че не вършим компромис с лица, които са се включили към терористични организации и които интензивно работят за заличаване на полезностите, върху които е построена Норвегия ", сподели Йенсен.-->



Обвинена в участие на две терористични организации - Фронта " ан-Нусра " и ИД, дамата от пакистански генезис, израснала в Норвегия, до неотдавна беше държана в лагера Ал Хол под кюрдски надзор. Тя беше задържана при идването си в Осло в петък вечерта. Жената отхвърля обвиняванията и твърди, че е била държана в Сирия срещу волята й.

Днес тя беше изпратена в прелиминарен арест за 4 седмици. Петгодишният й наследник и тригодишната й щерка, чиито татковци са джихадистки бойци, са настанени в болница.

Норвежката конституция не планува разформироване на 169-членния законодателен орган в интервал сред избори . Ако Партията на напредъка напусне, останалите партии би трябвало да намерят нова управническа формула. Следващите постоянни избори са през 2021 година, показва ДПА.

Ерна Солберг ще остане отпред на формирано от три партии държавно управление на малцинството , заяви Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР