Норвежката горска котка произхожда от кръстосването на късокосмести котки, пренесени

...
Норвежката горска котка произхожда от кръстосването на късокосмести котки, пренесени
Коментари Харесай

Норвежката горска котка - защо да я изберем

Норвежката горска котка произлиза от кръстосването на късокосмести котки, пренесени от викингите в Обединеното кралство и дългокосмести котки, пренесени от кръстоносците в Скандинавия, които на собствен ред се чифтосват с диви котки. Друг евентуален генезис свързва горската котка с опитомени диви котки, които обитавали норвежките гори.

Произходът дава и името на породата и изяснява устойчивостта на мраз и неподходящи климатични условия на тези животни. Като порода публично е приета в Норвегия през 30-те години на ХХ век и се славела като отличителна линия и знак на страната, а от Международната федерация по фелинология е приета като публична порода през 1977 година

Красиво и любвеобилно животно, тя се отличава с полудълга космена завивка, като горната ѝ част е с дълги и лъскави косми, а под тях козината е топла и водоустойчива. Известна е със своите огромни и изразителни очи, богата рунтава опашка и снопчета косми на върха на ушите си, с което се приближава до рисовете и които придават на  визията ѝ другоземен привкус.

Цветът на очите може да варира, като е особено, че белите норвежки котки имат сини очи. Тялото е мощно и мускулесто, а формата на главата се приближава до триъгълна. Животинчетата нормално имат бяло оцветяване на врата, лапите, коремчето и муцуната. Устойчиви са на мраз освен с помощта на специфичната си четина, предпазваща ги от снега, непропускаща влага и мраз, само че и с помощта на космите в ушичките и сред пръстите на лапичките, които играят ролята на естествени ушанки и ботушки и пазят котето от студа, позволявайки му да играе дълго в снега.

Мъжките котки от породата Норвежка горска котка са с по-големи размери и доближават до 9 кг., а женските са много по-малки и тежат сред 4 и 6 кг. Мъжките се отличават с по-пухкава опашка и по-обемна и дълга четина, които образно ги вършат още по-големи от женските. Като цяло породата е по-едра спрямо доста от останалите, а пухкавата четина прави представителите да наподобяват още по-едри и внушителни.

Норвежката горска котка доближава своята зрялост и оптимални размери към 4–5- годишна възраст. Женските раждат нормално 4 котенца и са прелестни майки. Интересен факт е, че когато женската роди поколението, мъжкият оказва помощ за развъждането му, в случай че живее в същия дом – нещо, което рядко се среща при котките.

Характер на норвежката горска котка

Любвеобилна животинка, която обича общуването с хората и е обществена, макар че е свободолюбива. Подчинява се и слуша, в случай че тонът не е повелителен и е с почитание към достолепието ѝ – нейна отличителна линия. Любопитна и любознателна е, извънредно интелигентна и не е проблематична за развъждане в дом с деца, въпреки да не е от най-препоръчваните за задачата породи, защото е по-свободолюбива и самостоятелна и мъчно би издържала дребните детски неловки ръчички.

Норвежката горска котка не би наранила дете, защото е естествено умна и интелигентна, неконфликтна и неагресивна като темперамент, само че ще направи всичко допустимо да се скрие от мъниците, в случай че те я допират или прегръщат непрекъснато или по метод, който не ѝ подхожда.

Котките от тази порода обичат както да прекарват времето си комфортно и уютно излегнали се на високо  в дома, по този начин и да ловуват на вън. Отлични ловци и катерачи, те се отличават с мускулесто, само че грациозно и дълго тяло. В предишното, когато е населявала норвежките гори, тези качества са ѝ помагали да оцелява. Легенди описват за това, че котките са опитомени от викингите, с цел да пазят корабите им от мишки.

Днес, когато е домашно животно, тя с наслада ще ви освободи от наличието на всевъзможни инсекти, хващайки ги изкусно и ловко, преодолявайки безпроблемно височини и трудности. В дома нормално си избира за отмора и занимания високи места – дрешници, шкафове, скачайки върху тях и от тях. Изключително ловка е, не се тормозете, тя няма да се нарани, оставете я да скача и се катери свободно и в случай че желаете да запазите мебелите си непокътнати, купете ѝ специфични високи уреди за игра.

Норвежката горска котка е любвеобилна, само че избира да стои до стопаните си, в сравнение с да бъде в скута им. Прекаленото гушкате и физически контакт не ѝ подхожда.

Норвежката горска котка е игрива, което допуска да ѝ осигурите доста играчки – от топчета до огромни уреди за катерене. Дори зрялата котка и тази в напреднала възраст съхраняват пристрастеността си към игрите и играчките.

Породата е лоялна към индивида, котките елементарно се учат да извършват обикновени команди и да схващат притежателя си, не атакуват и не демонстрират силата си, макар огромните си размери, нямат навика да унищожават съзнателно мебели и предмети в дома, приучават се елементарно да употребяват котешката тоалетна и привикват да бъдат къпани безпроблемно.

Съвместно общуване

Породата е неагресивна и разрешава да бъде отглеждана взаимно с други писани. Интересен факт е, че норвежката горска котка отлично се схваща и с кучетата и би могла умерено да съжителства с тях в естетика и взаимна любов, споделени игри и сън. Разбира се е редно да подберете и порода куче, което е неагресивно към други животни и да ги отгледате дружно от допустимо най-ранна възраст, въпреки че норвежката котка би привикнала и с към този момент пораснал лаещ домакински любим.

Допълнителни грижи

Норвежката горска котка поддържа чудесно козинката си, само че се нуждае и от вашата помощ. Обича да бъде сресвана най-малко един път на седмица. Това оказва помощ на котето да запази хубостта и блясъка на неповторимата си космена завивка.

Не пропускайте да осигурите на норвежката горска котка задоволително пространство за игра и оборудване за катерене. Когато купувате аксесоари, вземете и каишка за разходка, в случай че не желаете да се скита сама на улицата. Тази порода обича домашния уют, само че има потребност и от интензивно придвижване измежду природата. С оглед на сигурността ѝ е по-добро решение да я разхождате вие, в сравнение с да я пуснете сама или да я държите затворена единствено в дома ви.

Последното ще се отрази отрицателно на общото ѝ психическо и физическо здраве и е прекомерно евентуално да докара до бягство на пухкавата хубавица от вкъщи. При разходка внимавайте с ушите на котката, които са чувствителни, както и да не се покатери на дърво – едно от обичаните ѝ занимания. Начинът, по който се катери и слиза от дърветата, е повече от занимателен – с главата надолу като същинска катерица.

Здраве

Норвежката котка е устойчива на сурови условия и се отличава със устойчиво здраве. Предразположена е към болести на очите и ушите, което изисква да следите тези места за прояви на зараза.

Възможни са генетични болести като нарушение на обмяната на веществата, които водят до ниска преживяемост на котенцата – едвам до 4-5 месеца след раждането им. Важни са и постоянните профилактични прегледи на сърцето, защото породата е податлива на сърдечни болести – главно кардиомиопатия в ранна възраст.
Най-милите породи котки
Мечтаете да имате бухнал домакински любим, само че не знаете коя порода да изберете? Любвеобилните породи котки, се избират от хора, за коит...
Прочети повече
През годините и изключително в преклонна възраст е допустимо да страда от проблеми с тазобедрените стави – тазобедрена дисплазия – болест, присъща по принцип не толкоз за котките, що се касае за по-едрите породи кучета.

От основно значение е и да следите положението на бъбреците. Съществува нараснала заплаха от бъбречни болести, най-често полицистозен синдром, който е присъщ по принцип за персийските котки, само че се среща задоволително постоянно и при тази порода.

Симптомите на болестта са загуба на четина и утежняване на визията ѝ, отвод от течности, постоянно уриниране на несъответствуващи места – отвън тоалетната, понижен вкус, повръщане, меланхолия, загуба на тегло и неприятна миризма от устата. Редовното следене е значимо, защото, в случай че не се лекува, казусът прераства в хронична бъбречна непълнота, която е нелечима и разрешава само да се поддържа за известно време животът на котето с лекарства.

Хранене

Породата не е капризна във връзка с храната. Може да предложите както гранулирана храна, по този начин и консерви или даже човешка храна – чисто, прясно и приготвено месо от всевъзможен тип. Поне 70% от храната следва да е месо като свинско не се предлага. Останалите 30% от менюто на мъркащата хубавица би трябвало да съдържа яйца, зеленчуци  и млечни артикули – кисело мляко, извара.
Всички котки са психопати: откритието на учените
Учените от Университета на Ливърпул са провели проучване, което е разрешило да се обясни следното: у всяка домашна котка могат да се о...
Прочети повече
Не предлагайте на норвежката горска котка сладки и солени или пушени храни. Тя може да ги изяде на драго сърце, само че съставляват риск за положението и здравето ѝ.  Важно е да следите количеството и качеството на храната, защото са предразположени към затлъстяване, което постанова прецизно меню след навършване на 6-годишна възраст и постоянно следене на тежестта на зрелите човеци.

Легенди за норвежката горска котка

Легендата споделя, че тази котка е митично създание, което се катерило по стръмни голи скали и било обичано на Фрея – норвежката богиня на любовта и хубостта, чиято колесница била теглена точно от горските котки. Тази легенда е повода някои развъдници да назовават породата „ скандинавски скогат “.

Закупуване

Чистокръвни представители на породата са същинска полезност и костват внушителна сума, само че любовта, която ще ви подарят, съчетана с благия им манталитет, деятелен темперамент, пухкава четина и хубост, си заслужават.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР