Норвегия завърши прехода си към цифрово радио, като стана първата

...
Норвегия завърши прехода си към цифрово радио, като стана първата
Коментари Харесай

Норвегия стана първата страна, изключила FM радиото

Норвегия приключи прехода си към цифрово радио, като стана първата страна в света, която затвори националните си радиопредавания на FM мрежа.

Най-северните райони в страната и архипелагът на Свалбард в Арктика минаха към Digital Audio Broadcasting (DAB) тази заран, заяви Digitalradio Norge (DRN), което сплотява публичното и комерсиалното радио на страната.

Преходът, който стартира на 11 януари, разрешава по-добро качество на звука, по-голям брой канали и повече функционалности, на осем пъти по-ниска цена. Този ход обаче е посрещнат с някои рецензии, свързани с техническите параметри, съгласно които в страната няма задоволително покритие за DAB.

Освен това потребителите на радиостанции се оплакват от разноските за закупуване на нови приемници или адаптери, струващи нормално към 100 до 200 евро.

Понастоящем по-малко от половината от водачите (49%) могат да слушат радио в колите си, съгласно данните на DRN. Според изследване, представено от локалните медии, делът на норвежците, които слушат всекидневно радио, е понижен с 10% за една година, а публичният ефирен оператор NRK е изгубил 21% от аудиторията си.

" Това е огромна смяна и ние би трябвало да дадем на слушателите време да се приспособят към цифровото радио ", съобщи ръководителят на DRN Оле Йорген Торвмарк. Мярката визира единствено национални радиоканали. Повечето локални станции не престават да излъчват посредством FM.

Очаква се други страни като Швейцария, Англия и Дания да последват образеца през идващите години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР