Норвегия въздъхна с облекчение след драматичното спасяване на круизния кораб

...
Норвегия въздъхна с облекчение след драматичното спасяване на круизния кораб
Коментари Харесай

Разследват капитана на авариралия край бреговете на Норвегия круизен кораб

Норвегия въздъхна с облекчение след трагичното избавяне на круизния транспортен съд „ Вайкинг Скай “ край брега. В момента се води следствие за какво капитанът е подхванал рискованото пътешестване, макар предизвестията за страхотна стихия. На борда на кораба са се намирали 1 373 пасажери и екипаж.

 © БГНЕС
Сигнал за злополучие беше изпратен, откакто корабът бе преобърнат от 15-метрова вълна.

Инцидентът докара до грандиозно избавителна акция, една от най-мащабните през последните десетилетия в скандинавската страна. Повечето пасажери, огромна част от тях възрастни хора, бяха избавени благодарение на хеликоптери, борещи се със мощните насрещни ветрове.

Като по знамение единствено 28 души са били приети в болница и единствено един е получил съществени пострадвания.

" Рискът за пасажерите и кораба е бил прекомерно висок ", оповестиха от Морския отдел за следствие на катастрофи в Норвегия пред Агенция Франс Прес.

Агенцията стартира следствие на случая, който можеше да се трансформира в покруса.

Основният въпрос, чийто отговор ще търсят проверяващите е, за какво „ Вайкинг Скай “ е подхванал рискованото пътуването, макар предизвестието за страховитата стихия и покрай скалистите крайбрежия на път от Трьомсо на север, които са известни с концентрацията на катастрофи.

Решението на финландския капитан на „ Вайкинг Скай “ буди неразбиране. Друг прочут туристически транспортен съд – „ Костал Експрес “, получавайки сигнала за стихия, е изпратил пасажерите си да пътуват със аероплан.

Собственикът на злощастния круизен транспортен съд отхвърли решението на капитана да е било взето заради финансови съображения.

Националният съвет по транспортна сигурност на Съединени американски щати (NTSB) предложи да взе участие в следствието на Норвегия, защото към 600 от пасажерите бяха американци.
 Успешно завърши избавителната интервенция на круизния транспортен съд Успешно завърши избавителната интервенция на круизния транспортен съд
Близо 400 души са евакуирани от круизния транспортен съд, който аварира край западния бряг на Норвегия. В момента на случая на кораба е имало повече от 1300...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР