Норвегия ще бъде първата държав в Европа, с която ЕС

...
Норвегия ще бъде първата държав в Европа, с която ЕС
Коментари Харесай

ЕС ще сключи "зелен съюз" за енергия с Норвегия

Норвегия ще бъде първата държав в Европа, с която Европейски Съюз ще подписа " зелен съюз ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в петък.

Целта ще бъде развиването на вятърната сила, добивана от Северно море, производството на зелен водород и построяването на уреди за хващане и предпазване на въглерод.

До момента Европейски Съюз има сходно съглашение единствено с Япония.

Фон дер Лайен, дружно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре, се качи на норвежката газова платформа " Тор А ", където добиваното на ден количество природен газ е в положение да покрие 10% от потреблението на Европа.

" Цените на природния газ в Европа, които скочиха предходната година, откакто Русия спря доставките, спаднаха, когато Европейски Съюз и неговите съдружници започнаха общи дейности за възстановяване на обстановката ", сподели в петък Фон дер Лайен.

" В момента, в който започнахме да действахме в единение, с цел да диверсифицираме надалеч от Русия, цените на газа паднаха ", сподели тя от платформата в Северно море.

Норвегия сега е главен снабдител на природен газ за Европа, откакто Русия приключи доставките до множеството страни от Източна Европа, а детонациите на газопроводите " Северен поток " направиха невероятно прехвърлянето на гориво към останалата част на континента.

Осло доставя 90 милиарда куб м газ за Европа, почти колкото с Русия спря - 100 милиарда куб м или 80% от доставяните преди войната количества.

" Благодарни сме на Норвегия, че усили производството и ни се притече в сериозен миг и това ни оказа помощ да изкараме зимата ", сподели Фон дер Лайен.

Тя заяви, че норвежката компания Equinor, която оперира " Тор А " и още няколко газови платформи ще се причисли към взаимната платформа на Европейски Съюз за доставки на газ за сключване на по-дългосрочни контракти сред снабдители и клиенти.

" Целта е да имаме повече дълготрайни контракти ", сподели фон дер Лайен пред кореспонденти, като добави, че изискванията на споразуменията ще зависят от участващите компании.

Equinor е най-големият снабдител на газ в Европа.

 Денят G е в сряда, Норвегия измести Русия като главен снабдител на газ в Европа Денят G е в сряда, Норвегия измести Русия като главен снабдител на газ в Европа

Норвежкият министър председател Стьоре съобщи, че сега Осло обезпечава 30-40% от европейските потребности от природен газ и че упоритостта е " да задържим високите равнища през идващите 4-5 години ".

Той сподели, че усилието, което страната му прави сега цели също да форсира енергийния преход към по-чисти източници на сила като вятърните централи и оборудванията за произвеждане на зелен водород, защото това ще усили създаваната сила и по този начин ще стабилизира пазарите и цените.

Стьоре подсети, че Норвегия и Германия са инициирали решението на НАТО да поеме координацията по отбраната на сериозната енергийната инфраструктура.

Норвегия има 93 газови платформи в Норвежко и в Северно море, 80 хиляди км газопроводи, които сега се охраняват от норвежкия флот дружно с бойна група на НАТО.

Русия доставя газ за Европа единствено през газопровода " Турски поток " и през директната тръба, минаващи през Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР