Норвегия предприе нова малка стъпка към освобождаването на своя суверенен

...
Норвегия предприе нова малка стъпка към освобождаването на своя суверенен
Коментари Харесай

Норвегия позволи на своя $1-трилионен фонд да разпродаде петролните си акции

Норвегия предприе нова дребна стъпка към освобождението на своя върховен фонд от петролни и газови акции, предава Bloomberg. Той е получил позволение от държавното управление да продаде своите акции в компании, които се занимават единствено с изследване и рандеман на нефт, само че в това време ще резервира тези на сдруженията, които оферират по-комплексни и интегрирани услуги.

" Целта е да понижим своята накърнимост от непрекъснатия спад на цената на петрола ", споделя министърът на финансите Сив Йенсен. " Затова е по-добре да продадем фирмите, които изследват и добиват нефт и газ, вместо напълно акциите в диверсифицирания енергиен бранш ".

Предложението, което раздруса пазарите през 2017 година, когато бе оповестено за първи път, бе хвалено като голяма стъпка напред от екоактивистите. Дебатът към него в самата Норвегия също е яростен. Страната желае да резервира имиджа си на виновна пред околната среда, до момента в който в това време продължава да изпомпва нефт и газ.

Трябва да отбележим, че фондът, който ръководи активи за над $1 трилион, бе основан през последните две десетилетия точно от приходите от нефт и газ. Тези доходи се употребяват и от страната, с цел да заплащат за разточителни обществени помощи.

Решението е разумно, защото няма смисъл страната да търпи толкоз риск от един бранш. Като най-големият производител на нефт в Западна Европа, тя получава съвсем 20% от приходите в бюджета от " черното злато " и към половината от износа е от този бранш.Към края на предходната година фондът има акции в петролни и газови компании на обща стойност към $37 милиарда. Разпродажбата ще продължи години.
 Цените на петрола падат. Съединени американски щати към този момент изнася повече от Иран и Кувейт
Цените на петрола падат. Съединени американски щати към този момент изнася повече от Иран и Кувейт

Сутринта Brent се търгува по $65,42, а WTI - по $56,03 за барел
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР