Норвегия поема по нов курс. Лявата Работническа партия на Йонас

...
Норвегия поема по нов курс. Лявата Работническа партия на Йонас
Коментари Харесай

Социалист милионер: това е бъдещият премиер на Норвегия

Норвегия поема по нов курс. Лявата Работническа партия на Йонас Гар Стьоре завоюва парламентарните избори в скандинавската страна. 61-годишният милионер и някогашен външен министър Стьоре по всяка евентуално ще наследи поста на министър-председателката Ерна Солберг от Консервативна партия.

Ляво държавно управление, отпред с милионер, ще ръководи Норвегия

" Работихме доста и в този момент можем най-сетне да кажем: Успяхме ", съобщи Стьоре пред своите поддръжници в Осло. Изглежда, че в новия норвежки парламент ще се образува устойчиво ляво болшинство, в което с изключение на партията на Стьоре, ще вземат участие и Партията на центъра и Социалистическата лява партия. Очаква се трите политически сили да получат 89 места в 169-местния норвежки парламент. По този метод Работническата партия няма да има потребност даже от поддръжката на Зелените.

Стьоре благодари на Ерма Солберг за работата ѝ през последните осем години, когато заемаше поста на министър-председател. " Тя беше добра и постоянна министър-председателката на Норвегия ", съобщи той. Йонас Гар Стьоре, който по обучение е политолог, има дълга политическа кариера. Стьоре беше министър на външните работи в държавното управление на Йенс Столтенберг от 2005 до 2012 година и министър на опазването на здравето от 2012 до 2013-а. Той бе един от най-одобряваните министри в кабинета на Столтенберг. Стьоре, който е роден в богато семейство в Осло и е милионер, е асоцииран с по-дясното крило на Работническата партия.

Темата за петрола е в центъра на политическия спор в Норвегия

Добивът на нефт беше главната тематика по време на тази предизборна акция в Норвегия. Междуправителствена експертна група по климатични промени разгласява отчет, в който предизвести, че Земята се затопля по-бързо от предстоящото. Зелените настояха за прекъсване на създаването на нови петролни залежи и цялостно евакуиране до 2035-а година. Стьоре, както и консерваторите, упорстват това да стане поетапно. " Търсенето на нефт понижава ", съобщи говорителката на Работническата партия по енергийната политика Еспен Барт Ейде. “Ние ще продължим с разнообразни действия в петролната промишленост, само че би трябвало да признаем, че най-хубавите години на нефта са зад нас ". Сега главната цел е построяването на " мостове към бъдещите действия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР