Норвегия отбеляза днес деветата годишнина от нападенията, извършени от десния

...
Норвегия отбеляза днес деветата годишнина от нападенията, извършени от десния
Коментари Харесай

Норвегия отбелязва деветата годишнина от терористичното нападение в Осло

Норвегия означи през днешния ден деветата годишнина от нападенията, осъществени от десния екстремист Андерш Брайвик, и даде обещание да се бори с нетърпимостта, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Ние повтаряме думите "никога повече ", с цел да си напомним за обещанието, което дадохме: да се борим всеки ден за полезностите, които терористът искаше да нападна ", съобщи министър председателят на страната Ерна Сулберг по време на възпоменателна демонстрация в квартала с държавни институции в Осло.

Брайвик за пръв път призна, че се покайва за 77-те убийства

На 22 юли 2011 година Брайвик извърши бомбено нахлуване в квартала с държавните здания и откри след това пукотевица против юношески лагер на Работническата партия на остров Ютьоя край столицата, като умъртви 77 души.

През август 2012 година той беше наказан на 21 години затвор. Нападенията бяха най-сериозните прояви на принуждение в Норвегия от Втората международна война. Лидерът на младежкото крило на Работническата партия Ина Ларвик сподели, че "омразата лишава животи ".

"Но ние знаем, че най-хубавата противоотрова против омразата е любовта, вярата и дружбата ", съобщи тя.

Ларвик беше простреляна четири пъти при нападението на остров Ютьоя, където Брайвик умъртви 69 индивида. Други осем починаха при експлоадиране на бомба, сложена от десния екстремист в държавния квартал в Осло. Имената на жертвите бяха прочетени през днешния ден на церемонията, на която също по този начин участваха водачът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше министър председател на Норвегия по време на нападенията. Сулберг и други оратори загатнаха и нападението против джамия покрай Осло предходната година.

Отделна гала е планувана по-късно на остров Ютьоя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР