Норвегия е една от най-богатите страни в света. Алкохолът и

...
Норвегия е една от най-богатите страни в света. Алкохолът и
Коментари Харесай

Пенсионер с Tesla – нещо нормално в Норвегия

Норвегия е една от най-богатите страни в света. Алкохолът и цигарите са скъпи, само че пък останалите цени са напълно естествени. А в Държавния пенсионен фонд има толкоз доста пари, че се чудят защо да ги харчат.

Три електрически автомобила Tesla към този момент са паркирани край тротоара. Изведнъж към тях се причислява и четвърти. От колата слиза Руне Фарбьорг, който от две години е пенсионер. Но може ли един пенсионер да си разреши толкоз безценен електромобил? " Да, открих, че мога. Тук, в Норвегия, токът е на ниска цена ", изяснява Руне и влиза в супермаркета.

Какви са цените в Норвегия?

Но и бензинът в Норвегия не е толкоз безценен - на фона на високия стандарт на живот. Норвежците плащат (статистика от 2017) към 1,60 евро за литър дизел и близо 1,65 евро за литър супер. В  супермаркета Руне Фарбьорг също няма да похарчи кой знае каква огромна сума, имайки поради размера на пенсията му. В множеството магазини в Норвегия литър мляко коства 1,90 евро, кг картофи - 2,45 евро, един самун - към 3,50 евро. Цигарите обаче са много скъпи - 12,50 евро за кутия. Високите са цените и на алкохола.

А какъв брой коства паркирането в Осло? Половин час - 3 евро, един час - 6 евро, два часа - 14 евро. Още при започване на 1990-те години норвежката столица стартира да се пази от напор на прекомерно доста коли - точно с високите такси за паркиране. Но другояче токът в действителност е доста на ниска цена - факт, който радва притежателите на електрически коли. Евтин е и градският превоз, а обществената система е извънредно великодушна. Средният приход на глава от популацията в страната възлиза на 70 000 евро. За съпоставяне: в Германия е 36 000 евро, към два пъти по-малко.

Норвегия се счита за една от най-богатите страни в света. Държавата от дълго време към този момент се старае да оползотвори по най-хубавия метод големите доходи от нефт, газ и ток от Водноелектрическа централа. Нагледно доказателство намираме на уеб страницата на Държавния пенсионен фонд. Там цъка електронен брояч, който демонстрира повишаването на парите във фонда. В момента те са над 9 314 807 748 613 крони - или близо един трилион евро. Норвегия, която няма съвсем никакви външни задължения, се оказва в една доста първокласна алтернатива: какво да прави с толкоз много пари?

Влиятелният пенсионен фонд

През 1990 година, когато беше сложено началото на Държавния пенсионен фонд с 200 милиона евро, никой не можеше и да мечтае за подобен триумф. През 2008 година, когато избухна международната финансова рецесия, фондът към този момент разполагаше с доста повече пари - цели 200 милиарда евро. По това време доста страни по света се бореха с огромни задължения, тъй че с изобилието от пари Норвегия се трансформира във значим политически фактор. А Държавният пенсионен фонд можеше да си разреши лукса да влага своите натрупвания където пожелае. И стартира да изтегля вложенията си от акции за нуклеарни оръжия, от тютюневи произведения и от производства, които вредят на природата или пък за които се използва детски труд.

Наскоро норвежкото държавно управление реши последователно да се изтегли и от добива на въглища, нефт и газ. Това значи, че и Държавният пенсионен фонд ще изтегли вложенията си от такива сектори, където дивидентите са изключително привлекателни. На пръв взор подобен ход се вписва в онази " морална капиталова политика ", която фондът организира след 2008 година. Всъщност обаче държавното управление твърди, че решението е взето не толкоз поради опазването на климата и международните климатични цели, колкото по чисто прагматични причhttps://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%B8/a-49555046ини: вложенията във фосилни горива в бъдеще ще стават все по-несигурни.

Независимо от това Държавният пенсионен фонд има превъзходен имидж по целия свят. И дали се изтегля от пазарите на фосилни горива единствено поради стратегическите финансови оценки на държавното управление, или пък поради благородната концепция за запазване на климата - това като че ли няма значение.

Източник: Дойче Веле
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР