Норвегия, член на НАТО, която граничи с Русия в Арктика,

...
Норвегия, член на НАТО, която граничи с Русия в Арктика,
Коментари Харесай

Норвегия повишава военната си готовност

Норвегия, член на НАТО, която граничи с Русия в Арктика, ще увеличи военната си подготвеност, съобщи през днешния ден министър-председателят на страната Йонас Гар Стор като акцентира, че не е открита директна опасност, предава БГНЕС, цитирайки Агенция Франс Прес.

" От на следващия ден военните ще покачат готовността си в Норвегия ", съобщи той пред кореспонденти.

" В момента нямаме учредения да считаме, че Русия желае да въвлече Норвегия или която и да е друга страна директно във войната, само че войната в Украйна значи, че е належащо всички страни от НАТО да бъдат нащрек ", добави министър председателят.

След нахлуването на Москва в Украйна Норвегия изпревари Русия като главен снабдител на природен газ за Европа.

Скандинавската държва към този момент увеличи сигурността към стратегическите си обекти, откакто бяха следени мистериозни полети на безпилотни самолети наоколо до морските ѝ петролни и газови платформи и след съмненията за бойкот на тръбопроводите на " Северен поток " в Балтийско море.

През последните седмици няколко руснаци бяха задържани в Норвегия за противозаконни полети на дронове във въздушното ѝ пространство или за нарушение на рестриктивните мерки за снимане в неразрешени зони.

Миналата седмица норвежката контраразузнавателна работа разгласи и ареста на мъж, обвинен като съветски сътрудник под прикритие, който, съгласно специалисти, може да е върховен офицер от военното разузнаване ГРУ.

" Трябва да подчертая, че през последния ден или дни не се е случило нищо, което да ни е предиздвикало да повишим готовността си в този момент. Това е еволюция във времето, която ни накара да предприемем тази стъпка ", съобщи Стор.

Междувременно министърът на защитата Бьорн Арилд Грам съобщи, че нарасналата военна подготвеност ще включва ограничения, свързани с логистиката, сигурността на връзките и сигурността на военните обекти.

На фона на възходящото напрежение сред Русия и Запада Норвегия към този момент усили военния си бюджет и напъните си в региона на разузнаването в Северна Норвегия, където има обща 198-километрова граница с Русия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР