Northrop Grumman успешно тества своя нов GPS, наречен EGI-M, който

...
Northrop Grumman успешно тества своя нов GPS, наречен EGI-M, който
Коментари Харесай

Northrop Grumman тества нов вид GPS за военни самолети, устойчив на смущения

Northrop Grumman сполучливо тества своя нов GPS, наименуван EGI-M, който е резистентен на заглушаване при водене на електронна война, предопределен за военните самолети на Съединени американски щати

Емил Василев преди 2 минути 7 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 21:40 | 06.07.2023

В 14:15 ч. в събота 99% от популацията на Земята ще има нещо общо

IT НовиниЕмил Василев - 16:15 | 05.07.2023

Квантовият компютър на Гугъл изпреварва суперкомпютрите с „ 47 години “

IT НовиниДаниел Маринов - 22:28 | 06.07.2023

Човешка неточност в програмирането е причина за огромен банков срив засегнал банкомати, онлайн и мобилно банкиране

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Northrop Grumman сполучливо тества своята нова предпазена от разстройства навигационна система за военни самолети – новаторска рационализация на вградената световна система за позициониране (GPS)/инерциална навигационна система (INS), известна като EGI-M. Инсталирана и тествана на бизнес аероплан Cessna Citation V, EGI-M може един ден да бъде конфигурирана на изтребители и други самолети на Съединените щати, с цел да ги защищити от електронни разстройства в зоните на бойни дейности.

EGI-M би трябвало да помогне на американските самолети в електронната война

Електронната война (EW) е една от заплахите, с които актуалните бойни самолети би трябвало да се оправят на бойното поле. Системите за EW включват заглушители и други системи, които могат да смущават електромагнитния набор, лишавайки водачите и операторите на безпилотни дронове от жизненоважна информация, нужна за ръководството на техните машини. В продължение на десетилетия армията на Съединените щати е работила в небето, като е можела бързо и надеждно да управлява системите си.

„ Последният път, когато американски боец е умрял от противников аероплан е бил на 15 април 1953 година. “

сподели Джеймс Хекер, военачалник от Военновъздушните сили на Съединени американски щати, в скорошен епизод на подкаста War on the Rocks

EGI-M е проектиранa да действа в региони, където врагът блокира или пречи на GPS сигналите. В такива обстановки системата разчита на инерциална навигационна система, която употребява жироскопи за следене на скоростта и измененията в придвижването на самолета от известна точка в пространството. За да усъвършенства навигацията в среда, в която GPS е подложен на усложнения, EGI-M може да приема GPS-M сигнали, които са по-сигурни и сложни за блокиране, защото са непокътнати категорично за военни приложения.

По време на тестовия полет през май, самолетът Cessna Citation V употребява 3 разнообразни модела на системата за събиране на разнообразни форми на навигационна информация. Според някои източници 3-те типа събрани навигационни данни са били единствено инерционни, единствено GPS и композиция от двете посредством система за ръководство на GPS/инерционни данни.

EGI-M няма да направи американските самолети неуязвими

След като системата влезе в серийно произвеждане, тя ще бъде конфигурирана първо на изтребителит F-22 „ Raptor “, а скоро по-късно ще бъде конфигурирана на тактическия аероплан за ранно предизвестие във въздуха E-2D „ Advanced Hawkeye “ (AEW).

Въпреки, че тези нови навигационни системи не могат да обезпечат цялостна отбрана от враждебни EW закани, те би трябвало да са в положение да усилят времето, в което самолетите могат да работят безвредно и дейно. Освен това те могат да опростят процеса на възобновяване на въздушното предимство в комплицирани обстановки както за американските, по този начин и за съюзническите сили.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР