Northrop Grumman официално достави на американската армия нов лек, мощен

...
Northrop Grumman официално достави на американската армия нов лек, мощен
Коментари Харесай

Това е Phantom – новото лазерно оръжие на американската армия с размерите на малък хладилник

Northrop Grumman публично достави на американската войска нов лек, мощен и устойчив лазер, наименуван " Phantom "

Емил Василев преди 57 секунди 1 Сподели Phantom в транспортна настройка

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 22:32 | 25.08.2023

Археолозите са прекомерно уплашени, с цел да надникнат в гробницата на първия китайски император

IT НовиниЕмил Василев - 20:30 | 27.08.2023

Китай тества най-голямото Гаусово оръдие в света – то може да изстрелва 124-килограмови снаряди

IT НовиниДаниел Десподов - 15:25 | 25.08.2023

Най-мощната вятърна турбина в света сложи международен връх

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Правителството на Съединените щати преди малко получи нов дребен, само че мощен високоенергиен лазер от Northrop Grumman. Наречен „ Phantom “, той е задоволително дребен и лек (с тегло от 91 килограма), с цел да може да бъде вдигнат, пренесен и конфигуриран единствено от двама души. Той е планиран за бързо инсталиране в разнообразни тактически обстановки.

Phantom – дребен, само че мощен

Phantom e почти с размерите на дребен ледник. Northrop Grumman оповестява, че потребителите на новия лазер могат да го интегрират в други подсистеми за тестване и доставка на военни клиенти.

Военните демонстрират интерес към лазерите като към технология, която трансформира разпоредбите на играта, заради способността им да поразяват цели със скоростта на светлината за част от цената на снарядните оръжия (за един изстрел). По-голямата част от вниманието е ориентирана към мощността на лазера, по какъв начин да се насочва и по какъв начин да се управлява на огромни дистанции. Но даже едно лазерно оръжие да има голяма мощ, в случай че е проектирано по този начин, че да е обемисто и нежно и с тегло от няколко тона, то става на практика неизползваемо в множеството обстановки.

Но това е единствено част от казуса – лазерите би трябвало и да работят. Лазерите създават вързоп кохерентна светлина, като излъчват фотони с идентична периодичност и във фаза, предотвратявайки разпространяването и разсейването на вълните. Внедряването на лазери в на практика бойни обстановки от американската войска се сблъсква с провокации като размери, условия за мощ и огромни разноски още от първото им потребление по време на Виетнамската война.

По-рано тази година Службата за отчетност на държавното управление на Съединени американски щати (GAO) заяви, че Пентагонът харчи близо 1 милиард $ годишно за създаване на оръжия с ориентирана сила, като лазери, които обезпечават съвременна отбрана против безпилотни летателни апарати, снаряди и други закани.

В отчета на GAO се показва също, че понастоящем единствено армията разполага с проект за преход към създаване на лазерни оръжия, който включва график и функции на заинтригуваните страни. Стремейки се да помогне на армията при внедряването на оръжия с ориентирана сила, Northrop Grumman е създала високоенергийни лазери за въоръжените сили на Съединени американски щати.

Сред тях са стратегическият илюминаторен лазер (Strategic Illuminator Laser – SILL) и 300kW високоенергийната лазерна оръжейна система (High Energy Laser Weapon System – HELWS), предопределени за противопоставяне на бързо движещи се закани като безпилотни летателни апарати. Northrop Grumman се стреми да трансформира Phantom в практично и налично допълнение към арсенала на Съединени американски щати с помощта на компактните му размери.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР