Нормативната база в момента принуждава общинските болници изкуствено да раздуват

...
Нормативната база в момента принуждава общинските болници изкуствено да раздуват
Коментари Харесай

Медицинските стандарти за брой служители са ненужно високи за общинските болници, смята Грозев

Нормативната база сега принуждава общинските лечебни заведения изкуствено да раздуват щата на чиновниците си си даже за действия, за които не са нужни доста хора. Това способства за неприятното им финансово положение и надлежно може да се усъвършенства при предоговаряне на условията по медицинските стандарти.

Това се схваща от думите на ръководителя на Българияския лекарски съюз Венцислав Грозев в изявление във в. " 24 часа ". Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев направи поръчка тази седмица, че всички медицински стандарти ще бъдат актуализирани, а предходната седмица разгласи, че в някои лечебни заведения, в това число държавните има фиктивно назначени хора, и на тези места ще се вършат спомагателни инспекции.

" Медицинските стандарти бяха основани с една хипотеза – значително да бъде сведен броят на общинските лечебни заведения, единствено че те започнаха да банкрутират по финансови, а не толкоз по организацоинни аргументи. Промените в тях са най-много в условията за брой личен състав и равнища на подготвеност, които са наложителни, с цел да се прави съответната активност ", разяснява Грозев. И продължава: " Има равнища като неврология, педиатрия, образна диагностика, хирургия, акушерство и гинекология, анестезиология, които ненужно ги натоварват с условия за личен състав, а активността и в този миг се прави от по-малък брой хора, без да е нарушено качеството на здравната услуга ".

" Редица лечебни заведения, изключително общински, с цел да запазят равнищата си на подготвеност, поддържат кадрови състав, който постоянно не е нужен. Те са принудени да заплащат на сътрудници, които идват по няколко пъти в месеца, а в някои случаи и единствено да получат заплатите си. Но за това е отговорна нормативната база, която ги задължава да реагират по този начин ", разкрива Грозев. Според него би трябвало да се даде опция на лечебни заведения, които могат да си правят работата, да поемат част от тежестта в патологията, тъй като в случай че не го вършат, останалата част от системата няма да може да поеме и този контингент от пациенти и те няма да има къде да отидат за лекуване, обаче тези лечебни заведения, които го вършат, в този момент са обречени на надлимитна активност.

Според ръководителя на Българския лекарски съюз финансовите проблеми и на общинските и на регионалните лечебни заведения идват от там, че клиничните пътеки не са увеличавани в продължение на 11 години, само че пък в същото време минималната работна заплата е увлечавана постоянно.

" На места разноските на общинските и регионалните лечебни заведения за фонд работна заплата стигат 93%. Това на процедура ги декапитализира, тъй като не им остават съвсем никакви финансови запаси, с които да заплатят режийните разноски – вода, ток, Топлоелектрическа централа. Повишават се и цените на медикаменти, консумативи, а приходите в системата на болничната помощ се резервираха на едно равнище ", разяснява Грозев. Затова с изключение на предоговаряне на някои от клиничните пътеки, което предложи и здравния министър - лекарският съюз желае и здравната каса да изнесе действия от болничната в извънболничната помощ - посредством амбулаторни и клинични процедури, само че диалози по тази тематика още не е имало.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР