Нормата противоречи на нормативен акт с по-висок по ранг, обясниха

...
Нормата противоречи на нормативен акт с по-висок по ранг, обясниха
Коментари Харесай

Промяна за максималната скорост на мотопедите

Нормата опонира на нормативен акт с по-висок по сан, обясниха от съда

Върховният административен съд анулира разпореждания от Правилник за използване на Закона за движение по пътищата, признат с Постановление на Министерски съвет №36 от 1996 година и в действие от 01.06.1996 година. Това са член 73, ал.1 в частта: „ категории – " М ", в обитаемо място - 50 км/ч, отвън обитаемо място - 50 км/ч ”. Причината е, че нормата опонира на нормативен акт с по-висок по сан, а точно Закона за движение по пътищата. В точно член 21, алинея 1 от Закон за движение по пътищата (ЗДвП) за същата категория МПС оптимално разрешената скорост за движение е 45 км/ч, както в обитаемоте, по този начин и отвън обитаемоте места.

Задължението на правораздавателните органи да ползват по-високия по степен акт не значи безмълвна анулация на по-ниския по степен акт, заради условието за правна сигурност, т.е. да е ясно дали един подзаконов нормативен акт е анулиран или не, доколкото негови получатели са освен правораздавателните органи, само че и водачи на ППС и пешеходци.

Анализът на този текст води до извод, че подзаконовият акт работи досега на правосъдното му оповестяване за унищожаем по реда на Административнопроцесуален кодекс. Но даже и без да се оспори преднамерено настоящият подзаконов нормативен акт, в догадка на член 15, алинея 3 от Закона за нормативните актове съдът ad hoc като правораздавателен орган следва да ползва по-високия по степен нормативен акт - закона, като установи несъгласието в границите на правораздавателната си активност по съответен юридически спор, без оглед на това дали различен съд се занимава с въпроса за същото несъгласие и на какво съображение.

С оглед съблюдаване правилата на досегаемост, гласност и бистрота, поредност и предвидимост, уредени в член 12 и 13 от Административнопроцесуалния кодекс, експлицитната анулация на член 73, алинея 1 в частта: категории - " М ", в обитаемо място - 50 км/ч, отвън обитаемо място - 50 км/ч от ППЗДвП е гаранция за правна сигурност в обществото. В същия смисъл са Решение №11214/16.11.2023 година по адм. дело №1245/2021 година на Върховен административен съд и Решение №3799/20.04.2022 година по адм. дело №6299/2021 година на Върховен административен съд.

Решението по административно дело № 1535 от 2023 година предстои на обжалване пред петчленен състав на ВАС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР