Нормандската четворка - Русия, Франция, Германия и Украйна - се

...
Нормандската четворка - Русия, Франция, Германия и Украйна - се
Коментари Харесай

Франция и Германия отново помагат на Русия и Украйна да се помирят

Нормандската четворка - Русия, Франция, Германия и Украйна - се събра още веднъж в Париж на високо ниво, с цел да съживи замрелия спогодителен процес  в Донбас, предадоха международните организации. Руският президент Владимир Путин дойде финален в Елисейския замък, където към този момент го чакаха френският президент Еманюел Макрон, немската канцлерка Ангела Меркел и украинският президент Володимир Зеленски.

Началото на срещата закъсня с час и половина, само че програмата бе спазена. Първо имаше двустранни срещи, само че не и сред Зеленски и Путин, които оставиха директния си разговор след четиристранното съвещание. Зеленски предложи да се види с Путин преди общата среща, само че руснаците решиха, че това не е подходящо. Тъй като всички договаряния прекосяваха при закрити порти, до късно през нощта упълномощените 200 публицисти бяха държани в незнание какво става вътре.

Нормандският формат съществува от юни 2014 година, когато по време на честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия и откриването на Втория фронт през войната за първи път четирите страни разискаха регулирането на спора в Донбас. На 2 октомври 2015 година сходна среща имаше в Елисейския замък. Путин и Меркел бяха несменяеми участници, само че от Франция тогава участваше президентът Франсоа Оланд, а от Украйна - Петро Порошенко. Те направиха първи обзор на осъществяването на Минските съглашения от 12 февруари 2015 година, които трябваше да сложат завършек на бойните дейности в Донецката и Луганската област. Това означаваше освен преустановяване на огъня, евакуиране на войските, прошка и обновяване на икономическите връзки, само че и дълбока конституционна промяна в Украйна, която да докара до децентрализация на властта и специфичен статут на  Донецка и Луганска област. Този проект още не е неосъществен.

Предишната среща на върха в нормандски формат, предопределена да докара до използване на споразуменията, се организира на 19 октомври 2016 година в Берлин, подсети ТАСС, представена от " Фокус ". След нея външните министри на Германия, Русия, Украйна и Франция бяха инструктирани да разработят пътна карта за осъществяване на споразуменията, само че Киев всъщност блокира придвижването към споразумяване на спора.

 

СЛАБ ПРОБИВ

Според прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков Кремъл е оптимист, само че без да надценява хипотетичните резултати. Според него няма подготвеност за сключване на съглашение, само че може би ще бъде признат „ необвързващ документ “, в който „ ще бъдат избрани някои точки, по които има общо схващане “.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР