Нормално, в момента се попълват педагогическите състави, имаме недостиг на

...
Нормално, в момента се попълват педагогическите състави, имаме недостиг на
Коментари Харесай

Образователният министър уверява, че ще има достатъчно учители за тази година

Нормално, сега се попълнят педагогическите сформира, имаме дефицит на учители, тъй като огромен брой учители се пенсионират. Само в София се търсят 650 учители, като в столицата работят към 15 000 души. Това изясни министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия.
Във всички учебни заведения и детски градини образователната година ще стартира. Някъде се ангажират пенсионери, на други места учители с друга компетентност работят и по близки дисциплини, добави Вълчев пред Нова телевизия.
По думите на Вълчев, най-големият дефицит на учители ще пристигна след към 10 години – към този момент системата бива обезщетена и удържана . Образователният министър сподели, че в общия случай учителската специалност не е привлекателна – младите търсели специалност, която дава по-бързи благоприятни условия за реализация, в това число парична.
Родителите си мислят, че в случай че запишат детето си в най-хубавата гимназия, ще има най-хубавите шансове. С новия закон се надявам повече гимназии да изберат профили, да ги комбинират, с което да дават продължение както към пазара на труда, по този начин и към висшето обучение, посочи Вълчев. Още предходната година поискахме от учебните заведения да разгласят профилите си за XI и XII клас – надяваме се, че повече учебни заведения ще изберат профили с математика и естествени науки, те ще се търсят от ден на ден на пазара на труда, добави Красимир Вълчев.
Попитан по отношение на новия предмет " Гражданско обучение " в XI и XII клас, просветителният министър призна, че ще се учи за „ пазаруването на гласове”, като посочи, че става въпрос за изборния развой. Пример за симбиоза е включването на творбата на Алеко Константинов " Бай Ганьо – публицист ", като министърът уточни, че учителите могат да включат по свое убеждение и " Бай Ганьо прави избори ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР