Нормално ли е балон с вода да счупи предното стъкло

...
Нормално ли е балон с вода да счупи предното стъкло
Коментари Харесай

Балон с вода счупи предното стъкло на локомотив на БДЖ. Нормално ли това? |

Нормално ли е балон с вода да счупи предното стъкло на локомотив, да рани ватман и помощник-машинист и да докара до обстановка, при която да е заплашен животът и здравето на стотици клиенти на БДЖ?

Днес се случи тъкмо това.

Официалната версия на държавната жп компания гласи следното:

" Бързият трен № 8601 от София за Бургас престоя в гара Септември 62 минути заради счупено челно стъкло на кабината на локомотива. При разминаване на композицията с бързия трен № 8640 от Стара Загора за София в сектора сред Белово и Септември, от последния вагон на влака от Стара Загора е хвърлен предмет против насрещно преминаващия по другия път бърз трен за Бургас.

Вследствие на осъщественото действие е счупено предното стъкло на движещия се локомотив, който обслужва бързия трен от София за Бургас. При счупването на стъклото са потърпевши машиниста и помощник-машиниста в локомотива.

Веднага е подаден сигнал на тел. 112 и способените служби са се задействали за определяне на причинителите.

Подобни прояви са тежко посягане освен върху имуществото на БДЖ и локомотивния личен състав, а заплашват живота и здравето на пасажерите от влака. Дружеството осъжда остро всяко сходно застрашаващо човешки животи посягане и се надява против причинителите им да бъде упражнена цялата суровост на закона. "



Версията на железничари, с които OFFNews беседва, е напълно друга. Според тях случаят в действителност е бил трагичен, в действителност е можело да се стигне до доста тежки последици, само че виновността за случилото се е на... самите БДЖ. Хвърленият " предмет " от насрещно преминаващия трен не е бил паве, камък или железен кол, а най-обикновен наследник балон, цялостен с вода.

Остатъците от синия балон се виждат и на фотосите от случая, публикувани от БДЖ - долу вдясно на седалката.



Дори и да са го създали развеселени младежи, те надали са очаквали да ранят двамата машинисти, хвърляйки балон с вода. Много по-вероятно е задачата им да е била да се създадат неуместна смешка, оплисквайки стъклото им с вода. 

Още по-абсурдното в тази ситуация е, че единствено преди месец локомотивът " Шкода " с номер 44-174, който е теглил въпросния трен, е минал през сериозен механически ремонт. Държавните БДЖ броят стотици хиляди левове за " стягането " на сходни машини, само че все пак очевидно в заданието на осъществяваните усъвършенствания въобще не е влизала подмяната на предните стъкла с удароустойчиви.



Въпросният локомотив е на съвсем 40 години и фабричните му са съкла са от остаряла и неизползвана към този момент технология. При строшаване те се пръскат на остри и рискови за машинистите части, до момента в който актуалните условия са да се употребяват триплексови стъкла, които не разрешават раздробяването им, обясниха експерти пред OFFNews.

Според тях до сходни произшествия се стига прекомерно елементарно. И до същия резултат може да докара и конфликт с по-едра птица, сова да вземем за пример.

От транспортната бригада по-тежко е потърпевш помощник-машинистът, който е с тежки порезни рани по лицето и по-леки по тялото. Слязъл е на гара Септември целият облян в кръв и вода от балона. Човекът е напълно млад, на няколко месеца работа и вече е декларирал на сътрудниците си, че това е последното му дежурство.

Фиктивните поправки в системата на БДЖ са един от обичайните способи за източване на държавните железници. В момента съвсем всички публични поръчки на сдружението се извършват с голямо забавяне, а сдружението страда от непрекъснат дефицит на локомотиви и вагони. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР