Нормално е във всеки един политически процес да има разногласие,

...
Нормално е във всеки един политически процес да има разногласие,
Коментари Харесай

Радев: България е за равноправието на македонските българи

Нормално е във всеки един политически развой да има различие, само че би трябвало да бъде подчинено на една цел - отстояване на правата на македонските българи. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща в президентството с представители на организации на българите в Република Северна Македония.

По думите му това е знакова среща и за първи път в новата история като държавно управление България приема представители на организациите на македонските българи. Това е значима индикация за няколко неща - България като общество и страна стартира положителна смяна към отношението си с РСМ. Нашите сънародници оставали изолирани от политически развой на взимане на решения, само че към този момент не е по този начин. България застава уверено зад вас в битката ви за пълноправие, уточни Радев.

Той означи, че оттук-нататък България ще се управлява точно от волята, желанието и волеизявление като национална еднаквост и историческа памет на представителите на организации на българите в Република Северна Македония. Срещата е и индикация за изграждащото се единение сред организациите на македонските българи. Без това само ползите ви не могат да бъдат предпазени, посочи президентът.
 Македонските българи желаят изчистване на историята и прекъсване на езика на омразата
Македонските българи желаят изчистване на историята и прекъсване на езика на омразата

В РСМ нямало нито един образец за интегриран българин

Той добави, че България не може да се намесва в македонските вътрешни каузи и организацията на построяването на единение. Съгласно Конституцията на България ние сме длъжни да го вършим - да отстояваме правата на всички българи у нас и на открито , акцентира Радев.

Президентът има едно изискване - договорът за добросъседство, другарство и съдействие, подписан през 2017 година, че имаме правото да отстояваме правата на нашите сънародници. Това води до въпроса за вашата конституционна отбрана, в законите и в преброяването на популацията на РСМ, чиито резултати очаквате, сподели Радев.

Той уточни, че РСМ е суверенна страна и България не може и няма да се меси в делата й. Румен Радев е уверен, че при срещата с ръководителите на политическите партии в България ще срещнат поддръжка.

" Други страни, ваши съседи и от района, които имат елементи от други нации, имат доста по-структурирани публични връзки със своите сънародници в Република Северна Македония ", разяснява Радев и призна, че в това отношение сме надалеч обратно, само че ще наваксаме бързо.
 Атакуват кандидатка за кмет на Скопие - имала България като
Атакуват кандидатка за кмет на Скопие - имала България като " аварийна родина "

Представителка на СДСМ атакува Данела Арсовска...

" Освен отбраната на вашите права България има по-широки ползи по отношение на РСМ , само че без значение от политическия подтекст, планиране на по-широките ползи в европейското пространство, може да бъдете сигурни, че ще отстояваме вашите ползи. Те ще бъдат водещи - както е било и до момента ", безапелационен бе Радев.

Според него има още доста защо да се работи, в това число да се усъвършенства и процесът на българското поданство . Полагаме старания за това, което вие желаете - процесът за издаване на българско поданство да бъде бърз, улеснен, само че би трябвало да сме наясно, че паралелно с правата, има и отговорности, сподели Радев.

Той посочи, че това не е просто документ, с който част от македонските жители получават право да пътуват и да работят в Европейски Съюз. Това е непризнаване на документалните обстоятелства и принизяване ролята на волеизявлението. Тук едно би трябвало да работим, тъй че българското европейско поданство да бъде мотив за горделивост, настоя Радев.

Имаме проблем със спазването правата на жителите на РСМ с европейските паспорти. Това е проблем на Европейски Съюз и Радев го споделя с европейските водачи.
 Зоран Заев предизвика с изявление за българско малцинство в районен съд Македония
Зоран Заев предизвика с изявление за българско малцинство в районен съд Македония

България да обясни на сътрудниците си позицията си за районен съд Македония, упорстват от Българска национална платформа

" Нашата задача е обща - да прекратим дебългаризацията в РСМ, да опазим нашето общо културно-историческо завещание, паметта на нашите родители до най-далечните исторически извори, да подсигуряваме достолепието и равноправието на македонските българи с жителите на РСМ. Всички тези правила наред с погазването на културно-историческото завещание са повода да отлагаме участието на РСМ в Европейски Съюз, без значение от цената, която заплаща България сега ", безапелационен бе Радев.

Успехът може да бъде реализиран единствено в случай че осъзнаем, че имаме огромна обща цел - българският дух, самостоятелен, свободен и заслужен. България ще върви непоколебимо по този път и чакаме от вас да бъдете открити, свободни и почтени в отстояването на задачата, която е наша обща идея, акцентира Радев.

Проблемът на България даже с подписването на контракта за другарство е, че той стана доста общ, уточни Радев. За разлика от Преспанския контракт, който е извънредно обстоен и подробен, договорът заседна в исторически разногласия. Културно-историческото завещание е извънредно значим пиедестал като народ, само че в тези разногласия досега вие останахте на втори проект, вас ви нямаше, посочи Радев.

Според него са извънредно значими правата на живите македонски българи в РСМ. Там е мъчно да кажеш кой е Самуил и кой е Гоце Делчев, отсече президентът.

Голямата борба, пренасяна от историята към човешките права, тяхното съблюдаване, пълноценна интеграция в живота - това е, което би трябвало да се отстоява, акцентира Радев. Когато вие, които живеете там (в РСМ), казвате и посочвате, че са нарушени вашите права, ние споделяме на Европа, че вие сте европейски жители, сподели президентът.
 Румен Радев: районен съд Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците
Румен Радев: районен съд Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Творчеството на българските възрожденци в районен съд Македония да не се подменя

Според него би трябвало да бъде ясна историята и това е едно от изискванията, които България документално е сложила, с цел да има придвижване по започване на договаряния за присъединение на РСМ в Европейски Съюз. " Истината би трябвало да излезе нескрито. Не може да има амнистия, без да излезе историческата истина " , даде да се разбере Радев.

Той увери, че България не води политика против РСМ , а даже в противен случай - ние сме най-близките и другарски страни. България е страната, която има максимален интерес РСМ да стане част по-скоро член на Европейски Съюз, да развиваме дружно стопанска система, вложения, медии и обучение, сподели Радев.
 Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на
Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на " българско малцинство " в Република Северна Македония

Страните да съблюдават самостоятелните права...

" Защо 4 години не промените обикновени текстове в учебниците, за какво не го направихте? Защо в държавни медии, в академия на науките, в държавните университети, институтите се подтиква езикът на омразата? ", запита Радев македонските българи. Държавният глава ще продължава да пита и да упорства да се смени държавната политика на РСМ по отношение на България.

По думите му в учебниците в България няма такава ненавист към РСМ. Ние желаеме да забележим същото и от противоположната страна, тъй като желаеме България да интегрира в Европейски Съюз страни и другари, а не проблеми, акцентира президентът.

Владо Треневски от Сдружение " Интеракция " - Охрид съобщи, че срещата с президента му дава вяра . Ние към момента сме преследвани и отварянето на досиетата е някаква нужда за нас, уточни Треневски. " Трябва да излезем от мишите дупки, да си кажем истината и да се борим с нея, с ваша помощ, несъмнено. Ние влизаме политически в окопите и противоположен път няма. Ние чакаме от България атака за бъдещето на македонските българи " , акцентира той.

Треневски уточни, че би трябвало да бъде прекъсната изкуствената граница сред Македония и България.

Според македонските българи България се хваща за нещо подправено, като би трябвало да се работи за това да се вдигне реномето на страната. Ако останем единствено с това, че да имаме вяра в МИА и македонската държавна медия, елементарно може да се реализира, само че няма да има резултат. Това ще е единствено протоколарно, ние би трябвало да се борим с наши средства, с наши медии и да можем да покажем, че България не е това, което всички желаят да показват, безапелационни бяха те.

Владимир Перев, от Сдружение " Коридор 8 " - Скопие съобщи, че би трябвало да има политика на разграничаване сред положителните стремежи и фактическото състояние. Добрите стремежи остават желание сред хората и политиците, уточни Перев. Той увери, че връзките сред България и РСМ в никакъв случай не са били по-добри от в този момент.

Делегацията на българската общественост в РСМ включва представители на Политическа партия Граждански либерален съюз (ГДС), на сдруженията " Културен център " Иван Михайлов " -Битоля, " Трибуна " -Прилеп, " Македонско българско другарство " -Скопие, " Коридор 8 " -Скопие, " Интеракция " -Охрид, " Единство " -Кочани.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР