Нормално е разходите за местните избори тази година да са

...
Нормално е разходите за местните избори тази година да са
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Ако в изборите имаше и машинен вот – бюджетът щеше да е много по-голям

Нормално е разноските за локалните избори тази година да са повече спрямо тези през 2015 година Това сподели в изявление за bTV представителят на Централната изборна комисия Александър Андреев.
Припомняме, че на 28 август със свое разпореждане държавното управление утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2019 година, оповестиха от Министерски съвет. Одобрените средства са в размер на 70,7 млн. лв.. С тях ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите,
" Разходите за Секционните изборни комисии и Общинските изборни комисии не бяха увеличавани от 2011 година Това не мотивираше членовете на СИК интензивно да вземат участие в изборите ", уточни Андреев.
По думите му, в случай че в изборите имаше и машинен избор – бюджетът щеше да е доста по-голям.
" Не може през 2019 година, при тези цени, ние да желаеме членовете на СИК да са готови и стимулирани за същото заплащане, като преди четири години. За първи тур предвидихме ръководител да получи 100 лева, зам.-председател и секретар – 90 лева и 80 лева за член ”, съобщи още той.
Александър Андреев уточни, че членовете на СИК ще получат по още 10 лева, в случай че вземат участие в образованията, които ще се организират от Общинските изборни комисии.
Той добави, че ЦИК се надява с по-високото заплащане да привлекат хора, които ще положат повече старания в изборния ден.
Говорителят на ЦИК сподели, че се разисква опцията приемането на изборните бумаги в София да бъде разпределено в три пункта. Целта е да се облекчи работата на Общинската изборна комисия и да се понижи напрежението.
Регистрацията на партии и обединения за идните локални избори стартира на 2 септември. Крайният период е до 13 септември 2019 година За да може един жител да гласоподава или да се записва като претендент е належащо да е живял не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в обитаемото място.
Това значи, че той би трябвало да има минимум 6 месеца непрекъснат или сегашен адрес на територията на Република България или на обитаемото място, където ще гласоподава.
За какво тъкмо ще бъде разпределен бюджета за локалния избор може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР