Нормално е преговорите да се размразят“ от ситуацията, в която

...
Нормално е преговорите да се размразят“ от ситуацията, в която
Коментари Харесай

Денков: Диалогът с ГЕРБ трябва да продължи

Нормално е договарянията да се „ размразят “ от обстановката, в която са били „ замразени “. Трябва да стартираме още веднъж да приказва. Разговорите ми с Мария Габриел не са прекъсвали, даже и през днешния ден. Важно е да се успокоят страстите. Това акад. Николай Денков от „ Продължаваме промяната “ в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Той изясни повода за среднощното съвещание. „ Направихме съвещанието вечерта, с цел да имаме решение на сутринта. Беше прочувствено и с напрежение, тъй като всеки схваща залога. В диалозите има детайли, които би трябвало да се разясняват, само че е доста значимо първо да се успокои страстта и по-късно да се влезе в същински диалог “, изясни Денков.

И добави, че това е позицията и на Мария Габриел. „ Мария Габриел сложи въпрос за правилата по какъв начин ще се ръководи и по какъв начин ще се сменят фрагментите. Аз съм склонен с нея. Това би трябвало да се прави законно “, акцентира той.

Промени в службите са нужни, безапелационен бе акад. Денков. Темата по думите му е била интерпретирана по преломен метод. „ Едва ли не се съгласува кои да са хората в непознати служби. Смисълът на законовото условие е ръководителите на службите да имат достъп до секретна информация, която се дава от непознатите служби. Това е общоприета процедура. Ако вие предлагате човек на такава позиция, с цел да си свърши работата, той би трябвало да има достъп до информация. Това е условие, с цел да може човек да си свърши работата. Проблемът, който стои, е, че назначението на шефове на служби да става от изпълнителната власт и президент. Сега разделянето изчезна, защото служебният кабинет се назначава от президента “, акцентира претендентът за министър председател от ПП-ДБ.

Темата за учителите по думите му е била сложена от водача на ГЕРБ. „ Никога по никакъв метод не е обсъждана промяна на шефове на учебни заведения или учители. Става дума за шефове в администрацията. Искам да успокоя цялата просветителна общественост “, добави Денков.

Вариант за промяна на ротацията не е обсъждан, съобщи претендентът за министър-председател на Политическа партия. „ Причината е ясна – идващите месеци следва приемането на тежки закони. Не стартират в този момент тези промени, само че тези, които предстоят, са значими и засягат доста ползи. Трябва да се случат по метода, по който са замислени “, изясни акад. Денков.

Според него е допустимо съставът на проектокабинета да се деполитизира, само че е значимо хората на позициите да имат експертизата и да се оправят със дилемите.

„ Ако се направи експертен кабинет, има възможност никой да не носи отговорност. Трябва да е ясно кой носи отговорността за техните дейности. Надявам се договарянията да се възобновят в идващите дни “, уточни Денков.

По думите му предоставения запис от Радостин Василев е резултат от персоналните му упоритости в политиката.

„ Имах много сериозен и изострен диалог с Радостин Василев, когато му обясних, че няма да е състезателен министър. Имах упования, че може да има проблеми. Той настоя, че е единственият вероятен вид. Аз му споделих, че един състезателен министър би трябвало да развива всеобщия и професионалния спорт. Неговите цели наподобяват разнообразни. Уважавам позицията му в предходния парламент. Това, което прави, ми наподобява резултат от персонална упоритост “, съобщи акад. Денков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР