Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй

...
Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй
Коментари Харесай

Два бранша са на ръба - нуждаят от спешна държавна помощ

Нормално е питателните артикули в Германия да са по-евтини, защото там Данък добавена стойност е 13,5% по-ниско, а енергийните разноски тук и там са изравнени, като разноските са по-евтини на единица продукция мляко в Германия, коментира 

млекопреработвателят Димитър Зоров.

В България производителите и преработвателите на млечни артикули са мощно обществено ориентирани, в чистия смисъл – " донори “, споделя Зоров.

Между България и Германия има друга продуктивност на труда. При нас приказваме за извънредно ниска продуктивност на труда. Нормата за облага в бързооборотните артикули наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира вследствие на повишени енергийни разноски, повишени транспортни разноски, повишени разноски на суровините. В бизнеса не остава запас, който да обезпечи и да заплати почтено, в множеството случаи, човешкия труд, сподели ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според нея ниската продуктивност не се дължи на това, че хората са мързеливи, само че производства не дават отговор на актуалните условия.

Зоров означи, че е благополучие, в случай че бизнесът му излезне на нула, защото през декември е бил на загуба от 120 000 лева Себестойността на продукцията му е скочила с 58%, а той е договорил с веригите покачване на цената на неговите артикули с 15%.

По думите му в неговия бранш са подготвени да излязат на митинг поради обстановката сега.

И Зоров, и Кушева са безапелационни, че техните браншове имат потребност от незабавна държавна помощ.

Единият вид е точно през понижаване на Данък добавена стойност за храните на 9%. Европейски Съюз даде право всяка страна суверенно да реши по какъв начин да действа с този налог, разяснява Зоров пред bTV.

Полша и Чехия са се възползвали от това, само че не и България, добави Кукушева.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите съобщи, че не може да разяснява цените в комерсиалните вериги, само че " знаейки доставните цени, прави ни усещане като консуматори, че са високи “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР