Нормалната реакция на бизнеса след намаляването на цените на тока

...
Нормалната реакция на бизнеса след намаляването на цените на тока
Коментари Харесай

Синдикатите: Голяма част от високите цени на крайните продукти нямат обяснение – това е чиста спекула

Нормалната реакция на бизнеса след намаляването на цените на тока е да се понижат и цените на стоките и услугите. Надявам се да има понижение. Това съобщи Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България.

" Част от бизнеса може да си разреши понижаване на цените и повдигане на възнагражденията. Голяма част от високите цени на крайните артикули нямат пояснение – това е чиста далавера ", счита икономическият консултант Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ", представена от Novini.bg.

Тя моли ръководещите, в случай че не съумеят да накарат бизнеса, и изключително прекупвачите, да възстановяват цените, то да помислят обезщетенията, които се дават на бизнеса, да се насочат към крайните консуматори.

На въпрос по отношение на това има ли среда бизнесът да понижи цените, тя е уверена: " Имаше условия да не се усилват толкоз цените. Причините за нарастване бяха доста през предходната година, само че спекулата е голяма. "

" Не съм склонен за изказванията за далавера. Не следим повишение единствено в една група артикули и услуги, а общо на пазара. Имаме фундаментална причина за повишаването – това е цената на енергоносителите и горивата, които са част от разноските на всеки бизнес ", допълни Иванов.

Иванов разясни, че още в средата на 2021 година е почнал растеж на цените при производителите:  " Този растеж, при започване на 2022 година, доближи до 40% и към средата мина 48%. Той се трансферира на крайните артикули в по-малка степен. Тоест, повишението на цените е предстоящо, а аргументите са справедливи. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР