Нормалната продължителност на деня е 24 часа или 86 400

...
Нормалната продължителност на деня е 24 часа или 86 400
Коментари Харесай

Защо Земята се върти по-бързо от обикновено

Нормалната дълготрайност на деня е 24 часа или 86 400 секунди, само че през последните години въртенето на Земята се форсира

Земята се върти по-бързо и неотдавна записва най-краткия си ден, настояват учени. На 29 юни 2022 година денят е бил с 1,59 милисекунди по-къс от междинния, споделя ученият Леонид Зотов пред CBS News.

Нормалната дълготрайност на деня е 24 часа или 86 400 секунди, само че през последните години въртенето на Земята се форсира, скъсявайки някои дни с милисекунди.

„ От 2016 година Земята стартира да се форсира “, сподели Зотов, който работи в Московския държавен университет „ Ломоносов “ и неотдавна разгласява изследване за това какво може да аргументи измененията в въртенето на Земята.

„ Тази година се върти по-бързо, в сравнение с през 2021 и 2020 година “

Зотов и сътрудниците му считат, че флуктуацията може да бъде породена от приливите и отливите на Земята.

Той споделя, че не всеки ден е по-кратък, само че в случай че наклонността продължи може да се наложи смяна в атомното време – универсалният метод за премерване на времето на Земята. Някои учени оферират въвеждане на негативна високосна секунда. „ Тъй като не можем да променим стрелките на часовника, свързани с въртенето на Земята, поправяме скалата на атомния часовник “, сподели той.

За разлика от високосните години, които имат прибавен спомагателен ден, негативна високосна секунда би означавала, че часовниците пропущат една секунда.

Някои инженери се опълчват на въвеждането на високосна секунда, защото това може да докара до огромни и опустошителни механически проблеми. Инженерите на Meta Олег Облеухов и Ахмад Бягоуи, написаха обява в блога на Meta, която поддържа старания на цялата промишленост да спре бъдещото въвеждане на високосни секунди.

„ Опитите за въвеждане на негативна секунда се поддържа отдавна и компании като Meta и постоянно организират симулации на това събитие “, споделиха те пред CBS News.

„ Това обаче в никакъв случай не е било доказано в огромен мащаб и евентуално ще докара до непредсказуеми и опустошителни проблеми със системите по целия свят. “

Концепцията, която беше въведена през 1972 година, „ облагодетелства основно учени и астрономи, защото им разрешава да следят небесни тела.

„ Въвеждането на нови високосни секунди е рискована процедура, която носи повече щета, в сравнение с изгода, и ние имаме вяра, че е време да въведем нови технологии, които да я заменят “, пишат учените.

Положителните високосни секунди могат да причинят срив на доста IT стратегии или даже щета на данните.

„ Въздействието на негативната високосна секунда в никакъв случай не е било тествано в огромен мащаб и може да има унищожителен резултат върху софтуера, разчитащ на таймери или графици “, пишат те. „ Във всеки случай всяка високосна секунда е главен източник на болежка за хората, които ръководят хардуерни инфраструктури. “

Според двамата инженери на Meta факторите, допринасящи

за по-бързото въртене на Земята, могат да бъде непрекъснатото размразяване и наново заледяване на ледените шапки на най-високите планини в света.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР