Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Горанов: Ще има сектори, които ще се възстановят в края на 2021-ва

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Ако спешните ограничения, свързани с разпространяването на ковид, продължат повече от три месеца, ще има браншове на стопанската система, които няма да могат да се възстановят до края на 2021 година. Тежката прогноза направи финансовият министър Владислав Горанов, който даде детайлности към плана за актуализация на бюджета, признат нощес от Министерския съвет. Държавата е създала три вероятни сюжета за спад в стопанската система. Най-тежкия е обвързван с над 3% спад, само че към момента не можем да приказваме за криза, разяснява финансист номер едно. Но в случай че ограниченията продължат повече от три месеца,ще има сектори, които доста постепенно ще се възвръщат.

За да се защитят главните браншове посредством мярката 60/40 и с цел да се капитализира Българската банка за развиване, кабинетът актуализира бюджета. Една от измененията е опцията за повишаване на държавния дълг до 10 милиарда лв.. Не е наложително този предел да бъде доближат, добави Горанов.

Разработили сме три сюжета, като в прогнозата, която предложих през вчерашния ден на държавното управление, преглеждаме най-негативния от тях предвид на това да сме оптимално готови с фискални буфери, с цел да запазим действието на всички системи на страната до края на годината, съобщи при започване на брифинга Горанов.2,440 милиарда лева е загубата в приходната част на бюджета, която плануват финансистите. Най-негативният сюжет е спад с 3 %.

Фискалната рамка, която се предлага, е следната:

Намаление на приходите с 2 милиарда и 440 милиона лв. и нарастване на разноските с 1 милиард и 70 милиона лв.. Тези 70 млн. лв. са за спомагателни лихвени разноски свързани с нарастването на лимита по държавния дълг и 1 милиарда лв. спомагателен трансфер от държавния бюджет по бюджета на ДОО за финансиране на Фонд „ Безработица “.

Очакваният недостиг в бюджета за 2020 година е 3,5 милиарда лв., което е към 3 % от Брутният вътрешен продукт.

Очакваме възобновяване на заетостта да стартира в края на 2020 и да продължи през 2021 година, добави Владислав Горанов.

Министърът акцентира, че кабинетът реагира с най-негативния сюжет - с 3% спад, само че не скри, че обстановката е динамична и " може да ни изненада с още по-негативно развиване ".

Днес планът за актуализация на бюджета ще бъде импортиран в Народното събрание. Очаква се изключително съвещание на Народното събрание. Все още не ясно дали всички политически сили ще поддържат оферти вид.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР