Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Светът трябва да се научи да живее с коронавируса, не да се крие от него

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Коментар на водещия на „ Седмицата “ по Дарик Радио Кирил Вълчев

Атинската чума – първата разказана в историята зараза, която Тукидид назовава „ такава чума и мор, които не са запомнени никъде” – по време на Пелопонеските войни сред Атина и Спарта през V-ти век преди Христа траяла три – четири години.

Антониновата чума – наричана още Галенова по името на лекаря Гален, който я описал – траяла 15 години през II-ри век след Христа.

Юстиниановата чума във Византия – първата документирана пандемия – през VI-ти век траяла три години и през идващите две епохи имала още 18 талази.

Черната гибел, както назовават най-опустошителната пандемия в историята, през XIV-ти век траяла седем години и се подновявала циклично през 10-20 години до XVI-ти век.

Третата чумна пандемия се точила 100 години от средата на XIX-ти век.

Испанският грип през Първата международна война траял най-малко година и половина.

Пандемиите след Втората международна война – азиатският грип и хонконгският грип – траяли по две-три години.

Заразите на нашия век – САРС, свински грип, Ебола – също не престават да върлуват най-малко по две години.

СПИН-ът, открит през 1981 година и приет за пандемия и досега, продължава да се предава елементарно, като по данни на Световната здравна организация e умъртвил общо 32 милиона души и до момента лишава по съвсем милион живота годишно, от които на 100 хиляди деца.

Светът и България като част от него не могат да останат в изключително състояние толкоз време, колкото историята ни учи, че са продължавали други пандемии.

Човечеството ще би трябвало да се научи да живее с ковид Ковид-19, както живее с маларията, да вземем за пример, от която годишно се разболяват над 200 милиона души и умират най-малко милион.

Светът не се отхвърля от колите, тъй като 3700 души умират всеки ден в произшествия.

След като месецът на изключителното състояние изтече България би трябвало да откри различен метод да продължи да живее с ковид.

Заводите с открит инфектиран служащ би трябвало да продължат да работят. Носителите на Ковид-19, които не са заболели, също би трябвало да бъде открит метод да продължат да работят. Иначе повече ще умрат от апетит, в сравнение с от вируса.

Болниците би трябвало да вършат планови интервенции, тъй като – в случай че изключителното състояние бъде продължено – се рискува повече хора да умират от други заболявания до момента в който се пазят от ковид. Впрочем би трябвало да се вършат и спрените в този момент планови ваксини против други заболявания, тъй като някои от тях са по-страшни от Ковид-19.

А пък с помощта на вируса към този момент стана безусловно ясно, че би трябвало да се влага в лечебните заведения преди стадионите и в анестезиолозите и медицинските сестри преди агитките.

На възрастните и хронично болните би трябвало да се обезпечи непрекъсната помощ, тъй че да се пазят от ковид.

Но учебните заведения и университетите би трябвало да отворят с нова организация, при която се съжителства с Ковид-19. Същото се отнася и за театрите, музеите и спортните зали.

На света – в това число и на България – са нужни водачи, които да намерят решение по какъв начин магазините, заведенията за хранене и хотелите да бъдат отворени в условия на пандемия, тъй като лесното решение за затварянето им може да става за месец, само че не и за доста месеци и години.

А също и Народното събрание би трябвало да продължи да работи.

За да даде с решенията си на хората помощ при осведомения им избор – да си стоят у дома или да излязат и работят, спазвайки и в двата случая защитни ограничения.

Впрочем ще бъдат ли спрени изборите? Или коронавирусът ще се трансформира в опрощение сегашните властимащи по света да си останат на власт до момента в който сами анулират пандемията (като – отбележете – пандемията от СПИН не е анулирана към този момент 40-та година)?

Колко време ще ръководят хората, които Ковид-19 завари на власт? Година и половина колкото траял испанският грип, три години като при Юстиниановата чума, седем години като през Черната гибел или 100 години като при Третата чумна пандемия доникъде на предишния век?

За какъв брой време ще се лишим от свободата поради живота?

И то при прекомерно неразбираеми критерии, при които всеки може да бъде подложен под карантина даже да не е инфектиран, тъй като бил пристигнал отнякъде, бил живеел с някого, бил се срещал с някого … Липсата на ясни критерии заплашва някой да бъде пратен в карантина, тъй като е популяризирал погрешна информация или е изрекъл нещо обезпокоително за властта …

Ако избираме живота като по-ценен от свободата – за какъв брой време сме подготвени да го създадем? И по какъв начин в действителност разбираме това „ Свобода или смърт” на знамето на тези, пред които другояче се прекланяме като герои …

С мъдрото ограничаване на изключителното състояние от Народното събрание генералите получиха време до началото на Страстната седмица преди Великден. Но историята на пандемиите по света ни демонстрира, че пиковете и платата на графиката на всяка пандемия могат да продължат освен след Великден, а и до Коледа и след това до идващ Великден и доста последващи Коледи…На Велики понеделник, когато свършва изключителното състояние, криенето от ковид би трябвало да бъде сменено от живот дружно с него.

И всеки самичък да избере дали да посрещне Великден в черква …

И да ревизира генералите или вярата пази повече от ковид …
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР