Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Щабът категоричен: Бързите тестове не са надеждни

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

За следващ път, с ангажимента, че това е за финален, от националния действен щаб оповестиха, че не поддържат въвеждането на всеобщ скрининг за ковид. На постоянния си брифинг през днешния ден следобяд ген. Венцислав Мутафчийски в детайли изясни за какво не предлага потреблението на така наречен бързи проби, за каквито пък упорстват от новосъздадения медицински съвет към държавното управление. Той акцентира, че повече няма да влиза в този спор и тематиката повече няма да бъде обсъждана. Преди това обаче за следващ път щабът се аргументира.

Щабът е на мнение да не се вършат непотребни придвижвания. Бързите проби не могат да открият новозаболял болен, акцентира ген. Мутафчийски. С този тест можем да създадем епидемиологично изследване какъв брой хора са преболедували. Защото, отново ви споделям, на 21-ия ден, откакто е минал пневмонията, треската, кашлицата и болният е в тежко положение, чак тогава се позитивизира бързият тест. Той е бърз тъй като става бързо, а не тъй като бързо открива болният, повтори началникът на оперативния щаб. По думите му бързите проби не са подобаващи за разкриване на заболели в ранния стадий на болестта още преди да знаят.

Мутафчийски сподели още, че главните очаквания и на другите страни сега са, че след 4-6 седмици ще бъде открит подобен благонадежден, същински бърз тест. Ние няма да си променим мнението, до момента в който не бъде открит благонадежден бърз тест, акцентира началникът на щаба. По думите му няма спънка сега да се дадат едни пари за 5 млн. теста по 24 лв. – „ Сметнете го вие какъв брой пари коства, без никакъв смисъл. Сега е скъпа всяка стотинка, освен това оставете парите, няма медицински смисъл “. Това, изясни Мутафчийски, ще има смисъл чак в края на епидемията, когато стартираме да търсим кой има и няма антитела.

Иначе от щаба в никакъв случай не са твърдели, че частни лаборатории не могат да работят с бързи проби. В нито едно решение някой е забранявал, отменял каквато и да е работа на лаборатории – частни, държавни, с бързи проби. И в този момент насърчаваме всеки който може да го прави. Както виждате, употребяваме резултати от всички. Само че сероепидемиологичното изследване е една фотография на положението сега, обясни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. И описа, че нощес в 23 часа са му докладвали от Бургас за изследвани четири потвърдено заболели с две позитивни проби, само че при бърз тест в частната лаборатория не са открити никакви антитела на двама от тях след една седмица. Би ли ми показал някой в кой документ на CDC, Центъра за надзор на болесттите в Стокхолм, СЗО, написа че би трябвало да вършим всеобщ скрининг, попита той. Кунчев цитира последното напътствие на Европейска комисия, съгласно което преди всичко би трябвало да бъдат изследвани хора със признаци, на второ място техните контактни и на трето – хора с сходна клиника. Това е, което ние вършим, акцентира доктор Кунчев. Който желае да прави скрининг, първо да ми покаже къде са тези проби, какъв брой бързи теста има в вомента в България и по какъв начин ще провежда скрининг и да не упреква нас, които сега желаеме 1 млн. теста от Европейска комисия, добави основният държавен контрольор.

Повече по този въпрос няма да обсъждаме нищо, ние легализирахме спор, който го няма в света,завърши тематиката ген. Мутафчийски.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР