Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Депутатите въведоха таван на цените

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Таван на цените на стоките и услугите се вкарва със закона за изключителното състояние, взеха решение депутатите с промени в Закона за отбрана на потребителите. Текстовете бяха импортирани от Българска социалистическа партия и подкрепени от ръководещите. Целта е да се ограничи спекулата.

С измененията се задължават всички икономически субекти да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях артикули през последните три месеца преди настъпване на изключителните условия.

Цените се потвърждават на база записите в касовите aпapaти или получените по банков или картов път заплащания. Ако до момента търговците не са продавали такива артикули, са длъжни да ги дават на цени, повишени с не повече от 20 на 100 от цените на придобиването им, а услугите - с не повече от 20 на 100 от себестойността им.

За нарушаване на наредбите ще се постанова имуществена глоба в размер на 5% от оборота през годината, предхождаща настъпването на изключителните условия, а на представляващите ги физически лица - санкция в размер от 20 000 до 100 000 лв..

На юридическите лица, които имат директен или индиректен надзор върху лицата - извършели нарушаването, ще се постанова имуществена глоба в размер на 7% от оборота им през предхождащата година, а на представляващите ги физически лица санкция в размер от 30 000 до 200 000 лв.. При състояние че лицата нямат активност през годината, предхождаща настъпването на събитията, се постанова имуществена наказания от 20 000 до 100 000 лв.. Ако търговците не могат да потвърдят цената на придобиване и себестойността на предлаганите от тях артикули и услуги, им се постанова имуществена глоба от 30 000 до 100 000 лв..

Спекулата остава закононарушение и по Наказателния кодекс.

Бяха признати и промени в Закона за публичните поръчки. Позволява непрозрачно разпределение на пари по оперативни стратегии. Министерствата едностранно ще могат да променят контракти с бенефициенти, в това число да усилват сумата по контракта, съгласно нуждата от ограничения при рецесия. Ще може да се отпуска безплатна финансова помощ по опростени процедури, в това число без издание на покана за събиране на оферти.

Законът за публичните поръчки няма да се ползва по време на изключителното състояние при закупуване на медицински произведения, здравна и лабораторна инсталация, нужни за диагностика и лекуване на инфектираните пациенти и консумативите за тях. Същото важи и за пазаруването на хигиенични материали и персонални защитни средства. Закон за обществените поръчки няма да се ползва и за дейностите по неутрализиране на болнични боклуци. Забранен бе и паралелният експорт на лекарствени артикули.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР