Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Гешев вижда проблем в имунитета на президента, но не в контрола на главния прокурор

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Главният прокурор Иван Гешев счита, че не би трябвало да има недосегаеми политици поради имунитет. Но не вижда смисъл от дебата, обвързван с възможен надзор над обвинител номер едно. Гешев даде пространно изявление за БНР, в което на няколко пъти акцентира, че прокуратурата си прави работата, че не се опасява да се меси в политиката и че няма недосегаеми за закона. Той даде и детайлности към публикуваните записи с диалозите сред президента и ген. Цанко Стойков. От думите му стана ясно, че става въпрос за следствие на Специализираната прокуратура, обвързвано с „ една компания, която е контрагент на Министерство на защитата за разнообразни доставки за стотици милиони през годините “. Ако се върнете обратно в известията, ще се досетите коя е тя, тъй като са осъществени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това следствие ДАНС в един миг са експлоатирали СРС, отвън наказателно произвеждане - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, решили са, че те са относими към това следствие, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги включили към досъдебното произвеждане, обясни Гешев. На 22-ри януари наблюдаващите прокурори установяват, че евентуално президентът приказва с лицето Цанко Стойков и аз бих направил това, което те направиха, което е само вероятното - да спрат наказателното произвеждане, посочи основният прокурор. После попита в нормалния си жанр: " Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората към Прокопиев настояват, че прокуратурата и основният прокурор евентуално всеки ден правят закононарушение ".

Гешев уточни, че не се е обърнал в тази ситуация към Народното събрание, тъй като не са изяснени събитията дали е президентът и дали е осъществено закононарушение поради неяснотата на наредбата на член 103 от Конституцията. Главният прокурор не е удовлетворен, че всички коментирали понятието „ държавна измяна “ в питането му до Конституционен съд. А друго било значимото – че в България не би трябвало да има безспорен имунитет. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че евентуално лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е направило закононарушение, би трябвало да се направи всичко допустимо да се съберат всевъзможни доказателства дали това лице е направило закононарушение и какво, е позицията на Иван Гешев. Той обаче посочи, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е индивидът, който приказва в записите, следва събиране на още доказателства.

По думите на Гешев в този момент всичко е в ръцете на Конституционен съд: " Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има безспорни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим ".

В същото време Иван Гешев не вижда смисъл в дебата, иницииран от президента, обвързван със ситуирането на прокуратурата и възможни промени в Конституцията. Обвинител номер едно не бил склонен, че самата прокуратура не е поканена на дебатите по тематиката. Не му било ясно и какъв е тъкмо този спор. Според него президентската самодейност е на тематика " има някакъв проблем, намерете го ". За Гешев изказванието, че основният прокурор е недостижим е „ изтъркано политическо факсимиле “.

Обвинител номер едно продължи с цветущите си оценки за това, че е получил СМС от президентството: " Да те кани консултант, който евентуално е този Митко, на който е било предоставено да смачка една инспекция, това е обидно за институцията ". Според Гешев същото би било, в случай че чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при основния прокурор. Уточни, че известието е било общително, само че добави: „ С мен всички са общителни в последно време ".

Гешев твърди, че прокуратурата не е политически състезател, само че бе безапелационен, че не съобазява дейностите си с политическия подтекст и с това кой ще е удовлетворен, и кой – не. Аз осъзнавам, че дейностите на прокуратурата имат политически последици, разяснява основният прокурор Иван Гешев. Защото „ ние просто си вършим работата “.

На въпрос дали чака да получи позвъняване да не " удря " по някого, Гешев отговори многозначително: " Не имам вяра да има такива самоубийци ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР