Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Стив Ханке: ГЕРБ играят опасно с валутния курс

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Създаването на еврото е неточност и България не би трябвало да се причислява към единната европейска валута, съобщи пред БНР бащата на валутния ръб у нас професор Стив Ханке.

Той разкритикува законовите промени, препоръчани от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединението на България към валутния механизъм, предшестващ еврозоната, курсът предстои на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води договаряния само при изискване, че съотношението лев – евро се резервира до влизането ни в еврозоната.

„ Това е доста рисково. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което изцяло не схващат. Става дума за финансовите и икономическите причини, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, какъв брой е рисково да си играят с валутния курс и въобще да повдигат този въпрос “, сподели Ханке.

По думите му не е изключено да има „ скрито съглашение “, с което пред България да се слагат „ дискриминационни условия “ за присъединението към еврозоната.

„ Може да има някакво скрито съглашение сред България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните съглашения са типични за Европейския съюз и аз въобще не изключвам да има някое, при което просто на България се слагат спомагателни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос до момента “, сподели той.

Стив Ханке предизвести, че не би трябвало да се позволява смяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не поддържа концепцията България да вкара еврото.

Според него няма нужда от замяната на лв. при закрепен курс с еврото, защото посредством борда страната ни на практика се употребява от позитивите на еврозоната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР