Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Вдигат цените на над 200 клинични пътеки

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Цените на над 200 клинични пътеки ще бъдат повишени приблизително с към 14 %. В същото време ще се понижи с към 7 на 100 лимитът за банкет в болница. Мерките са опит да се пресече източването на НЗОК през ненужни хоспитализации и да се насочат средства към лекуването на болните. Това планува Националният рамков контракт, който касата и Лекарският съюз би трябвало да подпишат. Днес документът бе в детайли обсъден от БЛС. Съсловната организация даде мандат на своето управление да подпише новия контракт.

Текстовете, свързани с медикаментите за хронично заболели, които касата поема, и против които БЛС стачкува през вчерашния ден, отпаднаха. Така нещата остават в досегашния си тип и на пациентите няма да им се постанова да заплащат избрани лекарства от джоба си.

Стана ясно, че противоречивите текстове в действителност били неточност на равнище работна група. Това изясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. Той получил уверението на шефа на надзора на касата Жени Начева, че няма да се ограничи броят на изписваните и плащани от НЗОК медикаменти за хронични болести. По думите на доктор Маджаров, новият рамков контракт е по-добър и заслужава да се поддържа.

Жени Начева разяснява намаляването на лимитите да банкет в болница. Така, съгласно нея, няма да се ограничи достъпът на пациентите до болничните заведения, само че ще се понижат ненужните хоспитализации. Цената на доста от клиничните пътеки е увеличена, а има и такива, на които е повишен болничният престой.

С лекарския съюз се обединихме да има регулаторни механизми да не се връщат пациентите, само че лечебните заведения по този начин да усъвършенстват и балансират разноските си, че в границите на бюджетите, които получават, да обслужват пациентите си, съобщи Начева.

Никоя болница няма да може да каже към този момент: Не мога да ви приема, тъй като ми е приключил лимитът. Ще има предел, само че това няма да е съображение да стопира приемът на пациентите, увери от своя страна доктор Маджаров.

В новия НРД е контрактувано да няма предел за профилактичните прегледи, както и те да могат да се правят даже когато пациентът е посетил лекаря си във връзка остро положение.

В момента към 52% от обезпечените посещават джипито си за профилактичен обзор през годината, макар че по закон той е наложителен. Маджаров не счита, че при неналичието на ограничаване ще се стигне до свръхпотребление. По думите му задачата е в действителност да няма ограничаване за хората, които желаят да минат на профилактичен обзор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР