Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Кабинетът измисли пост за нов независим прокурор, който ще може да разследва главния

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Кабинетът сътвори нов пост за прокурор с мандат от 7 години, който може да се окаже по-независим и по-недосегаем даже от настоящия основен прокурор. Този покурор няма да се регистрира пред основния и може да прави следствия, без да му рапортува за резултата. Новият пост е част от измененията, свързани със правосъдната промяна, препоръчани на днешното изключително съвещание на кабинета. Премиерът изясни какво предлага и го оправда с рекомендациите на Венецианската комисия. Всъщност обаче препоръчаното е тъкмо в прорез с условията на комисията.

Новият тип ще бъде шеф на инспектората във Върховната касационна прокуратура и ще се избира с квалифицирано болшинство от 2/3 от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Според правосъдният министър Данаил Кирилов, „ тези промени са напълно в конституционната рамка “ и не „ засягат ексклузивността на функционалностите на прокуратурата.

Правителство има намерение да направи промяната с промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Венецианската комисия единствено преди ден направи малко по-различни рекомендации. Тя настоя да се промени самия Висш правосъден съвет. Комисията предложи членове на Висш съдебен съвет, които не са свързани с прокуратурата, да могат да оферират започване на следствие или дисциплинарно следствие против основния прокурор. На този декор кабинетът " Борисов " предлага Прокурорската гилдия, която е в сериозна взаимозависимост от волята на основния прокурор, да избира магистрата, който ще проверява основния прокурор.

" Независимият " магистрат, който оферират от кабинета, няма да разполага с обособен бюджет, което също слага под подозрение неговата бъдеща успеваемост. Освен всичко друго, пакетът от промени няма да бъде подложен на наложителното по закон публично разискване.

Спорен е въпросът дали измененията не са в прорез с Конституцията. Член 126 алинея 2 от конституцията постановява, че „ основният прокурор реализира методическо управление върху всички прокурори “. Това значи, че няма по какъв начин да има изцяло “независим “ прокурор без смяна в главния закон или държавното управление се пробва да заблуди обществото и интернационалните сътрудници.

Припомняме, че преди ден Венецианската комисия прикани България да извърши огромна правосъдна промяна, с която да отстрани недосегаемостта на основния си прокурор. Проблемът, съгласно комисията, не може да бъде решен с едно изменение в закона, а изисква систематични политически старания, в това число огромни промени в структурата на самия Висш правосъден съвет.

Венецианската комисия предложи няколко метода, с цел да се направи механизмът за унищожаване на недосегаемостта на основния прокурор по-ефективен. Като да вземем за пример да се отнеме правото на основния прокурор да дава указания в случаи, които го засягат.Членовете на Върховния правосъден съвет, които не са свързани с прокуратурата (съдиите), би трябвало да имат право да внесят искане за премахване на основния прокурор, както и да се смъкна нужния предел на болшинство, което може да взема решение за отсраняването на основния прокурор.

Венецианската комисия твърди, че основният прокурор би трябвало да може да бъде отстраняван с “постижимо “ болшинството от Висшия правосъден съвет. Комисията упорства съдът да има право да преразглежда решението на проверяващите да не се образува наказателно следствие против основния прокурор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР