Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

64 съдии искат дисциплинарно производство срещу Гешев

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Общо 64 съдии от цялата страна излязоха с отворено писмо до институциите, в което показват " дълбокото си отвращение " от държанието на правосъдния министър Данаил Кирилов и прокурор Иван Гешев пред Висшия правосъден съвет. Реакцията им е предизвикана от държанието на двамата по време на вчерашното съвещание, на което кандидатурата на Гешев бе прегласувана. Съдиите упорстват да се образува дисциплинарно произвеждане против Иван Гешев за " отправяне на закани към члена на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева на 14 ноември 2019 година в постройката на Висш съдебен съвет ". Както и за " неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към членовете на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева и Олга Керелска в извършеното на 24 октомври съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет ". Припомняме, че през вчерашния ден Дишева се оплака, че в една от почивките на съвещанието Гешев я е заплашил, намеквайки й, че би имала прелестно политическо бъдеще като общински консултант. По-късно, в типичния си безсрамен жанр, Гешев изясни, че даже да бил споделил „ Добър ден “ на Дишева, тя щяла да го усети като опасност.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък на няколко пъти се опита да отблъсне сериозните оценки на част от кадровиците и подканяше Гешев да не дава отговор на въпросите им.

В писмото си съдиите пишат: „ Съдържанието на техните изявления и формата, в която бяха направени, освен жестоко нарушават условията на Кодекса за етично държание на българските магистрати и са в явна несъответственост с условията за владение на високи професионални и нравствени качества според Закона за правосъдната власт и Конституцията на Република България, само че уронват неприемливо престижа на правосъдната власт и са неприемливи даже от позиция на най-ниските условия за етично отношение, учтивост и образование ". Те допълват, че " арогантното държание и езикът на лична борба нямат място нито във Висш съдебен съвет, нито в правосъдната система и държавното ръководство изобщо ".

Според магистратите, правосъдният министър е употребявал " неприемливи изрази и афектиран звук, които принизяват работата на висшия орган на правосъдната власт и основават усещане за неприемливо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други ".

" Очевидната опасност от страна на претендента за основен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към различен член на Висшия правосъден съвет от квотата на съдиите – арбитър Олга Керелска, при предходното чуване съставляват - по същността си и дисциплинарно нарушаване, защото уронват престижа на правосъдната власт ", се споделя в писмото на съдиите.

Те припомнят, че съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска са определени за членове на Висш съдебен съвет посредством директно гласувани от всички съдии и са носители на доверие.

" Ние заставаме изрично зад всяка казана от тях дума, заложен въпрос и изразено мнение, както в съвещанието от 14 ноември 2019 година, по този начин и при предходното съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет от 24 октовмри 2019 година, в което беше изслушан претендентът Иван Гешев. Ние също мислим и споделяме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни арбитър Олга Керелска и арбитър Атанаска Дишева! ", написа в писмото, подписано от 64 съдии – 24 от Върховния касационен и Върховния административен съд и 40 съдии от Софийски апелативен съд, Софийски градски съд, Софийски областен съд, Окръжен съд Русе, Окръжен съд Стара Загора и Районен съд Луковит, оповестява арбитър Евгени Георгиев от Софийския градски съд. Те са безапелационни, че отправените към Керелска и Дишева реплики са обидни и са недвусмислена опасност.

" Почти неограничените господарски и репресивни пълномощия, с които разполага основният прокурор, изискват заемащият длъжността да съблюдава такова обществено държание, което не оставя и диря от подозрение в обществото за настъпателност и личностни настройки за силово налагане, за неравнопоставено отнасяне на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия правосъден съвет и жителите. Още по-малко длъжността разрешава държание, което основава усещане за втълпяване на боязън и за разпра с съперници. За страдание държанието на господин Гешев не отговори на високите професионални и етични условия за длъжността и това беше директно възприето от жителите ", допълват съдиите. И упорстват за неотложно обществено опрощение от страна на Данаил Кирилов и Иван Гешев.

Обръщението на магистратите е отворено за присъединение от още съдии и евентуално броят им ще нарасне през идната седмица.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР