Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

В 105 общини и 441 кметства избират кмет на втори тур

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Изборният ден стартира тъкмо в 7.00 часа тази заран. Втори тур на локалния избор ще има в 105 общини и 441 кметства в страната, както и в 31 региона в София, Пловдив и Варна. Изборният ден ще завърши в 20:00 часа. Ако към този час пред секциите има чакащи, те ще гласоподават, само че не по късно от 21.00 часа.

Къде има балотажи

В София кметът ще бъде определен на втори тур, в 22 столични региона и 8 кметства също има балотажи.

В Пловдив на балотаж ще се избира, както кмет на общината, по този начин и кметове в пет от шестте региона. От 17-те общини на региона, в 11 се организира втори тур. В 36 села също ще избират кмет на балотаж.

Във Варна ще се организира балотаж за кмет, както и за кметове на четири от регионите – „ Одесос„, “Приморски “, “Младост “ и “Аспарухово “. Избирателите в морската столица са 283 444 души.

Във Варненска област ще има балотажи в общините Провадия и Бяла. Секциите там са 78, а гласоподавателите 43 862. Балотажи има и в кметствата – Тополи и Звездица. Секциите са 403, две са мобилните за хора с увреждания – в кметство Тополи и в регион “Приморски “.

В Русе броят на гласоподавателите се усили за една седмица с 23-ма и това са младежите, които тези дни навършиха пълноправие, като в днешния ден трима са рождениците. Така близо 141 500 жители с право на глас ще изберат бъдещия кмет на Русе. Балотажи се организират и във Ветово и Две могили.

Председателят на ОИК Русе Николай Братованов обърна особено внимание на протоколите за този избор:

“Ще употребяваме старите протоколи, като общинската администрация задрасква всички други участници. Надявам се това да не докара до комплициране в секционните изборни комисии. Тъй като въпреки всичко участниците са двама, бюлетината ще е отново с двамата участника и не поддържам никого “.

В Пазарджик избор за кмет се организира в 151 секции. До този миг няма сигнали за нарушавания на Изборния кодекс, както и в деня за размисъл.

Проблемът с непълния състав на секционните комисии се повтаря и на балотажа, сподели ръководителят на Общинската изборна комисия Георги Добрев:

“Отново размени, хората се отхвърлят, заради каква причина – нямам визия. Ще гледаме да създадем всичко допустимо, с цел да открием изборния ден обикновено. Препоръчвам на гласоподавателите през днешния ден да бъдат по-спокойни, да не се подвеждат по пропаганди. Всеки, който има право на глас, да излезе и да гласоподава “.

Избори се организират в общините Брацигово, Белово, Пещера, Ракитово и Стрелча и в още 22 обитаеми места.

В спокойна конюнктура стартира балотажът в Перник всички 142 секции на територията на общината са отворени.

В седмицата сред двата тура бяха направени частични промени в състава на някои от секционните изборни комисии. Смяна на членове на комисии има в това число и през днешния ден, оповестиха от ОИК.

В първия част на изборния ден няма сигнали за нарушавания.

Балотажи през днешния ден има и в град Сливен и седем села в общината. Втори тур на локалните избори се организира и в община Твърдица и още две обитаеми места там. В община Котел балотажите са в селата Жеравна и Ябланово, а в община Нова Загора - само в село Еленово.

В Ловешка област през днешния ден се избират кметове на общините Ловеч и Тетевен. В региона се гласоподава и за 18 кметове на кметства.

В ловешкото село Александрово на балотаж се явяват трима претенденти, защото двама от тях събраха идентичен брой гласове на първия тур.

В Бургаска област балотажи ще има в 5 общини - Созопол, Приморско, Средец, Карнобат и Сунгурларе. Избори ще има още в градовете Черноморец и Китен и в по-малки обитаеми места. 21 288 гласоподаватели. Най-голямата община, в която ще има балотаж в Бургаска област, е Карнобат, а най-малката еПриморско, където право на глас имат 5 612 души. Жителите на Черноморец ще избират както кмет на община Созопол, по този начин и кмет на града. След първия тур с най-малка разлика в гласовете до балотаж стигнаха претендентите за кмет на Община Сунгурларе.

В Габровска област балотаж се организира в три общини. Изборният ден в Севлиево, Дряново и Трявна стартира умерено. Всички 114 изборни секции, включително и две мобилни, са отворени за гласоподаване.

Сигнали за пазаруване на гласове до Министерство на вътрешните работи и прокуратурата бяха подадени преди втория тур. В този за Трявна се твърди, че покровители на политическа партия са получили пари на ръка, с цел да обезпечат гласове. Обвинените в предизборна търговия дадоха отговор, че съперниците им се пробват да ги сплашат, употребявайки институциите.

Вторият тур на локалните избори стартира безпроблемно в Благоевград. В региона балотажи има и за кметове на Сандански и Гърмен, а общо в пет общини ще се избират и 15 кметове на обитаеми места. Продължават и всеобщите смени в съставите на СИК.

В дните преди балотажа в Благоевград бяха осъществени претърсвания и разпити на хора във връзка със сигнали за пазаруване на гласове и следен избор. В обсега на прокурорското предписание и полицейската инспекция попаднаха отпаднали от конкуренцията кандидат- кмет и общински съветници. Към момента няма арестувани или повдигнати обвинявания.

В 4 общини от Старозагорска област - Чирпан, Гурково, Николаево и Опан, през днешния ден се организира втори тур от изборите за кмет на община. Втори тур за избор на кметове на кметства от община Стара Загора се организира в пет села – Змейово, Хан Аспарухово, Могила, Братя Кунчеви и Загоре. Интересен е балотажът в село Могила, където в борбата за кметското място влизат брат и сестра. Двамата имат еднакъв брой гласове от предходната неделя. Не двама, а трима кандидати за кметския стол ще се борят през днешния ден в радневското село Знаменосец. Вторият и третият претендент са с еднакъв брой гласове на първия тур.

Източник: БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР