Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Защо отидоха Цацаров и Гешев в САЩ?

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Иван Бедров, Борис Митов, „ СВОБОДНА ЕВРОПА “

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са в Съединени американски щати от началото на седмицата. Прокуратурата огласи тази информация чак на третия ден от визитата. Ден по-рано Свободна Европа зададе въпрос по отношение на визитата, само че не получи формален отговор.

" Това посещаване не би трябвало да бъде одобрявано като някакво обръщение, без значение в каква посока, за съответен претендент ", разяснява пред Свободна Европа почитан западен посланик, който пожела да резервира анонимност.

Събеседникът ни изрази кардинална позиция по процедурата за избор на нов основен прокурор, в която взе участие единствено Иван Гешев: " Фактът, че има единствено един претендент в процедурата за избор на основен прокурор, буди безпокойствие за самия развой. Трябва да има избор в един либерален развой, а когато няма избор, това буди безпокойствие.

Заедно с Цацаров и Гешев, във Вашингтон са още ръководителите на ДАНС, на външното и на военното разузнаване - Димитър Георгиев, Атанас Атанасов и Велко Атанасов, се споделя в известието. Темата на диалозите е разказана по този начин:

" Основна тематика на диалозите е съдействието сред правоохранителните органи на Съединени американски щати и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и проведената престъпност, прането на пари, както и дейностите в отбрана на националната сигурност ".

Според високопоставения западен посланик става дума за рутинно посещаване: " Ние организираме рутинни съвещания сред правоохранителните си органи и всяка аудиенция, където и да е, е част от този развой ".

Конкретните аргументи за визитата

По информация на Свободна Европа срещите на българските представители във Вашингтон са били проведени от американското Министерство на правораздаването, част от което са основният прокурор и ФБР. Посещението е било поискано от Цацаров, с цел да се обсъдят данни по отношение на така наречен дело " Русофили ".

Обвиняем за шпионаж по него е ръководителят на едноименното придвижване Николай Малинов. Цацаров заяви, че прокурорите проверяват въздействието на пенсионирания военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников в " доста неща, които са свързани с ориентацията на политическия и освен политическия живот в България ". Прокуратурата отхвърля да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито публикцаии се появиха след изборите през 2016 година

Американската страна е реагирала с подготвеност да окаже поддръжка във връзка със случаи на " нарушение на българските закони, с цел да бъдат вкарвани пари в страната, с които да се реализират политически цели ". По информация на Свободна Европа предпочитана тематика от американска страна е било " задграничното зловредно въздействие ", което се свързва с подкрепяни от Кремъл действия на територията на България.

Първа сходна аудиенция в основен миг

Това е първото публично посещаване на Сотир Цацаров в Съединени американски щати. Досегашните му публични визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън визитите си в институции на Европейски Съюз, той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора.

В началото на 2015 година Цацаров подписа Програма за съдействие с прокуратурата на Руската федерация, а две години по-късно бе на публично посещаване при съветския си сътрудник Юрий Чайка. Заместникът му и единствен кандидат за негов правоприемник Иван Гешев посети Москва година по-късно. Тази аудиенция не бе оповестена обществено и за нея се разбра от известие на държавното обвиняване година по-късно във връзка питане на " Дневник " по Закона за достъп до обшествена информация.

Посещението на Цацаров и Гешев в Съединени американски щати е в навечерието на избора на нов основен прокурор, плануван за 24 октомври. Единствената кандидатура на сегашния зам.-главен прокурор е подкрепена от всичките 11 членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. За да бъде определен, Гешев се нуждае от най-малко още шест гласа, колкото са и излъчените от Народното събрание членове на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Досега нито една парламентарните партии не е изразила отрицателно отношение към номинацията му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР