Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

„Фолксваген“ отложи готов проект в Турция, това е шанс за България

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Андрей Гурков, „ Дойче Веле “

Първите съществени стопански последствия след започването на турската военна интервенция в Сирия са към този момент факт: немският авто тръст „ Фолксваген “ отсрочи подписването на готовия капиталов план. Това е късмет за България.

Дълго подготвяното капиталово решение към този момент беше признато, оставаше единствено формалното сключване на контракта. Но поради почналата на 9 октомври турска военна интервенция против кюрдите в Северна Сирия, на 15 октомври „ Фолксваген “ спря градежа на новия авто цех. Германският тръст възнамеряваше да го построи в западния турски град Маниса, намиращ се покрай пристанището в Измир. За задачата при започване на октомври записва там дъщерна компания с капитал от 150 милиона евро.

Автомобилен цех: България или Турция чакат инвестиция за 1 милиарда евро

„ Управителният съвет на акционерното сдружение „ Фолксваген “ отсрочи решението за новия цех “, заяви пресслужбата на концерна и добави, че „ ние доста деликатно следим обстановката и следим развиването на нещата с огромна паника “. Прави усещане, че в изказването става дума единствено „ за новия цех “. Турция в тази фраза не се загатва, от което може да се направи изводът, че към този момент взетото кардинално решение в интерес на тази страна може да бъде и преразгледано.

Например, в интерес на члена на Европейския съюз България, която също интензивно се стремеше да притегли такава огромна инвестиция, каквато е заводът на най-големия автомобилостроител в света. „ Фолксваген “ има намерение да разположи новата индустриална мощ по-близо до пазарите на Източна и Югоизточна Европа.

По данни на немските медии става дума за вложения в размер към 1 милиард евро и цех с потенциал до 300 хиляди автомобила годишно, в който ще работят към 4000 души. Строителството се възнамерява да стартира в края на 2020 година, а през 2022 година ще стартира производството на моделите „ Фолксваген Пасат “ и „ Шкода Суперб “. В момента те се създават в немския град Емден и чешкия Квасин, само че тези предприятия на концерна са решили да се преориентират към производството на електрически автомобили и джипове.

Смъртта на гражданското население ще погребе плана

И ето в този момент планът, който изпълнителният шеф на „ Фолксваген “ Херберт Дийс обсъждаше това лято с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се оказа застрашен от срив. В Германия и по-рано звучеше рецензия по адрес на решението в интерес на Турция, дала обещание, по непотвърдени данни, обилни държавни дотации.

Тя беше провокирана от забележителното утежняване през последните години на обстановката с демократичните свободи и човешките права, в това число зачестилите арести на немски жители под подправени претексти. Ръководството на концерна, на собствен ред, акцентираше върху това, че Турция от дълго време е претендент за участие в Европейски Съюз.

Но актуалното широкомащабно навлизане на турската войска на територията на Сирия, което Германия осъди дружно с останалите страни на Евросъюза, съществено промени обстановката. Ако тази военна интервенция докара до гибелта на още цивилни, а първите известия за жертви към този момент се появиха, то немският тръст няма да може на този декор без съществени вреди за своя имидж да подпиши капиталовото съглашение с Турция.

Германските политици може да наложат несъгласие

Освен това, държавното управление на федерална провинция Долна Саксония, в която се намира централата на „ Фолксваген “ във Волфсбург, и която – като максимален акционер в концерна – има право на несъгласие, може да блокира сключването на съглашение в днешната обстановка. В Долна Саксония ръководи коалиция от социалдемократи и християн-демократи, които ръководят и на федерално равнище. Двете партии осъдиха дейностите на Анкара в Сирия.

Премиерът на Долна Саксония – социалдемократът Щефан Вайл, направи недвусмислено изявление на 15 октомври: „ За момента ситуацията е такова, каквото е. Не мога да си показва милиардна инвестиция на „ Фолксваген “ в Турция “. Според политика, турската военна интервенция в Северна Сирия е явно нарушаване на интернационалното право, тя ще докара до изострянето на ситуацията в района, и ще провокира голям бежански поток.

В същото време Щефан Вайл акцентира, че решението за построяването на завода в Турция за момента е отсрочено, а не анулирано. По-нататъшната орис на плана ще бъде разисквана в средата на ноември на идващото съвещание на Надзорния съвет, чийто член е той. До тогава не би трябвало да се чакат никакви публични решения.

За момента не е ясно какъв брой дълго концернът е подготвен да изчаква и по кое време ще стартират да го пресират периодите, свързани с твърдо плануваната промяна на производството в заводите в Емден и Квасин.

Санкциите на Съединени американски щати и Европейски Съюз ще задълбочат рецесията на турската стопанска система

Турската военна интервенция към този момент докара до това, че Съединени американски щати постановиха 50% мито на вноса на турска стомана и стопираха договарянията за комерсиално съглашение с Турция. Възможни са по-нататъшни американски наказания, а също по този начин наказателни ограничения на Европейски Съюз. Всичко това може съществено да дестабилизира турската стопанска система, която така и така към този момент е значително отслабена от неотдавнашната тежка криза.

Така че управлението на „ Фолксваген “ при взимането на окончателното решение за новия цех ще би трябвало да регистрира освен политическите фактори, само че и изменящата се поради почналата война макроикономическа обстановка в Турция. В случай на нейното мощно утежняване, ще се появят спомагателни причини в интерес на България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР