Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Милка Христова: В София инвестициите в районите се правят хаотично

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Един от огромните дефекти на настоящия модел на ръководство на Столична община е прекомерната концентрация на бюджета. Това съобщи досегашният заместник-председател на СОС Милка Христова, която е втора в листата на Българска социалистическа партия за общински съветници за идните на 27-ми октомври локални избори в ефира на " Канал 3 ".

Според нея, 20% от капиталовата стратегия на София би трябвало да бъде заделена за регионите.

" Столична община се състои от 24 региона, част от тях са по-големи и от най-големите регионални градове. На процедура един областен кмет, който е определен от повече от 100 000 гласоподаватели, няма личен бюджет, защото по закон той е вторичен разпоредник, изясни тя. - Това значи, че той получава една таблица със сумите за заплати, за консумативи, само че няма никакви права във връзка с капиталовата стратегия. А това е черешката на тортата. Там са ремонтите, новото строителство, благоустрояването. За да заобиколим тази законова празнина, ние постоянно сме казвали по този начин - дано 20% от капиталовата стратегия, която в София е голяма, сред 500 и 600 милиона, да бъде заделена за съответния регион. И кметът, дружно с локалните цивилен и неправителствени организации, с етажните собствености да реши кое е най-важно да бъде направено за съответната година за съответния регион ".

Милка Христова е безапелационна, че е нужна децентрализация, защото сега на процедура администрацията в Столична община взема решение кой кмет да бъде сполучлив, като му задели повече средства за капиталови разноски, и кой да бъде неглижиран.

" Не сме удовлетворени и от метода, по който се възнамеряват и разпределят парите на софиянци, сподели още тя. - Няма вярно разпределение сред обособените елементи на София. Това докара и до метафората, която от години ние използваме - София на две скорости. Имаме един непрестанно ремонтиран център и крайни региони, които са неглижирани. София би трябвало да се развива сложно и хармонично. Всички, които живеем тук, сме данъкоплатци и имаме право на еднообразно качество на живот ".

Милка Христова добави, че Българска социалистическа партия има коренни разлики във връзка с визията за развиването на София спрямо ръководещите до момента.

" СОС е главният орган на локалното самоуправление, от който в най-голяма степен зависи развиването на града, разяснява тя. - С голямо оскърбление и огромна доза незадоволство обаче ще кажа, че СОС не изпълняваше до момента конституционните си права. Аз съм общински консултант към този момент два мандата и установявам, че главната цел на СОС, която е да образува политиките и тактиката за развиване на града, за жалост не се осъществя. Общинският съвет беше трансфорат в придатък на администрацията или казано по-друг метод - във валидатор на решенията на кмета на София и на нейния екип ".

Според Христова, един от главните проблеми за София е фактът, че кметът Фандъкова управляваше с доста комфортно болшинство в СОС, което одобряваше всяко решение, без значение дали е добре премислено или не.

" Това направи ръководството на града мързеливо и не задоволително взискателно към решенията, които взимаше, разяснява досегашният заместник-председател на СОС. - Когато имаш цветен общински съвет, в който са показани допустимо най-голяма част от жителите на София, ще бъдеш заставен да осмисляш и да предлагаш чудесно премислени решения, с цел да убедиш другите съветници в правотата си. Защото истината се ражда в разногласието. Не е обикновено, не е добре за града ни на сесиите на Столичния общински съвет да няма диспути, а всички решения да бъдат взимани добродушно и под команда. Затова дано да не се опасяваме от обстоятелството, че зад Мая Манолова в СОС ще застанем разнообразни партии, а няма да е единствено една политическа мощ ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР