Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

БНР съвсем се оплете в обяснения за профилактиката

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Продължават неяснотите към въпроса кой реши да спре сигнала на Българското национално радио и по какъв начин е планувана въпросната „ профилактика “ ден, откакто Силвия Великова бе свалена от ефир, а след позвъняването на Бойко Борисов – възобновена. Днес генералният шеф на БНР Светослав Костов би трябвало да бъде изслушан от Съвет за електронни медии. Преди това той е имал съвещание на Общото заседание на радиото,където е обяснил, че никой не е спирал стратегия „ Хоризонт “ и че има докладна от шеф на дирекция „ Техника “ Пламен Костов за профилактика. Тя била отпреди няколко дни. Директорът я подкрепил. Костов обаче не даде пояснение за какво за първи път в историята на радиото сигналът бе спрян по едно и също време в цялата страна. Безпрецедентното прекъсване на публичната медия, която е детайл от националната сигурност, се проверява от ДАНС, Министерство на вътрешните работи, КРС и Съвет за електронни медии.

Преди ден някогашният общоприет шеф на БНР Александър Велев съобщи, че по принцип профилактиките на радиопредавателите се възнамеряват един път годишно, а графикът се афишира на 1 ноември. Едновременното прекъсване на всички предаватели е невероятно, а Националното ръководство на радио и телевизионните системи (НУРТС) няма потенциала да направи профилактиката на всичките 60 едновременно, сподели Велев в " Неделя 150 ". Той дефинира прекъсването на сигнала в петък в продължение на пет часа за цялата страна като „ невероятно и парадокс “.

Ако се окаже, че това е станало по персоналната воля на някого, той си е навлякъл тежка пакост, тъй като законът задължава радиото да осведоми жителите за естествени бедствия, разяснява от своя страна някогашният ръководител на Съвет за електронни медии Георги Лозанов.

Междувременно от Асоциацията на европейските журналисти-България настояха чуването на Светослав Костов пред Съвет за електронни медии да бъде обществено и излъчено онлайн. Изслушването е планувано за 14 ч. през днешния ден.

В петък организацията прикани редица институции да вземат отношение по случая, защото обществото има правото да знае кой и за какво взе решение за невижданото спиране на излъчването на стратегия " Хоризонт ". По-късно същия ден прокуратурата разгласи, че стартира взаимна инспекция с ДАНС, защото става дума за въпрос, засягащ националната сигурност.

Съветът за електронни медии е органът, който има пълномощия да реализира контрол над БНР в качеството му на публичен снабдител на медийни услуги, се показва в позицията на АЕЖ. Обществото има право да чуе както обясненията на Костов за спирането на излъчването на стратегия " Хоризонт ", по този начин и за анулираното събаряне от ефир и отнемането на сектор " Правосъдие " от известната журналистка Силвия Великова. В не по-малка степен е значимо да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на Съвет за електронни медии, които единствено преди няколко месеца избраха Костов за поста общоприет шеф, се показва в позицията на организацията.

В последните дни редица представители на други институции бяха надалеч по-активни от Съвет за електронни медии във връзка с рецесията в радиото. Оказа се даже, че министър председателят Бойко Борисов не подозира, че точно този орган избира генералния шеф на БНР, а счита, че това прави Народното събрание, добавя асоциацията. Според нея сигурно с сходно усещане са останали и други хора и това в огромна степен се дължи на пасивността на Съвет за електронни медии в сегашния състав.

Организацията обръща внимание на премиера, че решаването на сходни медийни проблеми чрез персонални позвънявания от негова страна не подхожда на страна, в която институциите работят. Вместо той да се занимава с това, би трябвало Съвет за електронни медии да си свърши работата, а с цел да е ефикасен съветът, е доста значимо какви хора изпращат в него Народното събрание и президентската институция, се показва в позицията.

Припомняме, че съгласно закона членовете на съвета би трябвало да се употребяват с висок професионален и публичен престиж, а не да бъдат просто правилни на ръководещата партия, се добавя в позицията.

Днес стана ясно и още едно решение на управлението на БНР. Заплатите в радиото ще бъдат нараснали с 25 %. На последното си съвещание в края на предходната седмица управителният съвет на Българското национално радио (БНР) одобри плана за бюджет на медията за идната година и бюджетната прогноза за 2020-2022 година. За разлика от планирането в предходните години акцентът няма да бъдат финансовите разноски за поправки. Те ще останат в същия размер. Управителният съвет на БНР одобри през идната година средствата за заплати на всички работещи в радиото да бъдат увеличени с 25%, гласи известие, разпратено до медиите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР